IniciFallesLa JLF adverteix de la semblança de cartells

La JLF adverteix de la semblança de cartells

El dissenyador Sergio Iborra il·lustrarà les festes falleres de Sueca i Sagunt amb dissenys pareguts

La similitud entre les dos imatges que representaran les Falles en Sueca i Sagunt van provocar l’advertència de la Junta Local Fallera local a la Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Sueca només uns dies després d’haver realitzat la tria del cartell de 2024 en el consistori. La presidenta de la Junta Local Fallera de Sueca, Lorena Sendra, va indicar que l’organisme que presideix no té competències per a revertir la decisió adoptada per l’Ajuntament i es va limitar a informar la regidora de Festes, Gema Navarro, del succeït. I la regidora va al·legar que els cartells de Sueca i Sagunt “són molt similars, però en cap cas idèntics”, per la qual cosa no hi havia cap possibilitat legal de modificar la decisió que va adoptar el jurat.

La semblança ve donada perquè l’autor de les dos obres és el mateix: l’artista de Xàtiva Sergio Iborra Colomer. Segons es va conéixer esta setmana, cap dels dos ajuntaments té previst variar el dictamen del jurat que va escollir el cartell guanyador del concurs convocat per a triar la imatge de les seues festes de 2024. En tots dos casos mantenen que les obres són “semblants però no iguals” i les bases que regeixen el certamen artístic no contemplen cap condicionant que obligue ara a retractar-se.

Així, es reprodueix en la tria del cartell una analogia cada vegada més freqüent en el món faller. Cada any es planten ninots i, fins i tot, falles senceres el disseny de les quals és quasi idèntic. Ja no estranyen eixes similituds perquè el sector ha interioritzat que la creació artística és cara i complexa i els motles cal aprofitar-los per a abaratir els costos.

El xativí Sergio Iborra ja va guanyar el concurs del cartell de la Setmana Santa de Sueca de 2023. En aquella ocasió ho va fer amb un disseny amb altres característiques. El dissenyador és, de fet, un habitual dels concursos d’estes característiques. La fórmula emprada ara en els cartells fallers també li ha reportat en els últims dos mesos dos premis semblants: a la Seu d’Urgell; i el de la Ruta del Tambor i Bombo de Xàtiva.

spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad