Amador Griñó, acompanyat de Vicent Ferri i Dolors Pedrós, presenta a la biblioteca Municipal Brevíssima relació de l’amor entre hòmens
La Biblioteca Municipal va acollir la presentació del llibre Brevíssima relació de l’amor entre hòmens, publicat per Edicions 96, un breu assaig que repassa, de manera divertida i plena d’erudició, algunes de les grans fites de la història de l’homosexualitat. L’acte, programat el novembre del passat any, va haver de ser suspès pels efectes de la DANA. La publicació convida a fer un viatge per la història del col·lectiu LGTBIQ+ a través de fets, personatges i moments clau que han marcat la lluita per la igualtat.
Amador Griñó va presentar a Sueca la seua obra, un recorregut que va des de l’antiguitat clàssica fins a la revolta d’Stonewall, passant per l’impacte de la cultura judeocristiana, amb l’objectiu de mantindre viva la memòria i entendre millor el camí recorregut. Vicent Ferri i Dolors Pedrós acompanyaren l’autor en una vesprada on es va repassar “el llarg camí recorregut per estes persones valentes que, al llarg de la història, han trencat tòpics, han reivindicat qui són i han lluitat, i encara hui lluiten, per aconseguir drets que, fins i tot hui, se’ls nega”, en paraules de l’autor. “Tot i que en ple segle XXI pot semblar que la diversitat sexual i les identitats de gènere dissidents estan a l’ordre del dia, encara hi ha moviments i ideologies reaccionàries que busquen tornar la societat a temps molt més foscos”, va assegurar Griñó.
El text, de lectura fàcil i amena, presenta una recopilació de fets històrics, personatges i anècdotes que serveixen per a il·lustrar la història del col·lectiu. El llibre posa de manifest l’erudició de l’autor, que completa cadascuna de les seues aportacions amb una documentació detallada i plena de curiositats. El llibre observa la manera en què s’han tractat les relacions homosexuals en diferents cultures i èpoques històriques. “Sovint perseguida, també ha conviscut amb l’heterosexualitat i, inclús, ha ocupat una part central en algunes societats. Des de l’antiguitat clàssica fins a la revolta de Stonewall, passant per l’ascens de la cultura judeocristiana i detenint-nos, com no, en la València medieval, on Margarida Borràs va ser executada a la forca per la seua identitat de gènere, les persones LGTBIQ+ no ha deixat mai de lluitar pels seus drets”, fet que és necessari recordar, perquè, tal com afirma l’autor al pròleg, “mai no és sobrer repetir la gastada frase que el poble (en este cas el col·lectiu) que oblida el seu passat està obligat a repetir-lo”.
Amador Griñó Andrés és doctor en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València; llicenciat en Geografia i Història, en l’especialitat d’Història de l’Art, per la Universitat de València i responsable de la programació d’exposicions del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat. Com a comissari d’art ha produït exposicions per al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Diputació de València i per al SEACEX del Ministeri d’Afers Exteriors.