IniciCulturaCentenars de suecans i suecanes commemoren el 9 d’Octubre 

Centenars de suecans i suecanes commemoren el 9 d’Octubre 

Tal com va ocórrer l’any passat amb la inauguració del monument als il·lustres suecans, bona part dels actes oficials es van dur a terme en la plaça Jaume I

Sueca va celebrar, este dilluns, la festivitat del 9 d’Octubre. Centenars de persones participaren dels diferents actes que es van organitzar al municipi per commemorar la festa del poble valencià.

El dia gran dels valencians i valencianes va arrancar a les 11.30 hores amb una cercavila des de la plaça de l’Ajuntament fins a la casa de l’escriptor i assagista suecà, Joan Fuster, on Pepi Anaya va llegir el Manifest del 9 d’Octubre. Com és habitual, la figura de Fuster va centrar part dels homenatges en este dia tan assenyalat per als valencians. En este espai es van dur a terme els balls tradicionals a càrrec del Grup de Danses l’Almogàver, acompanyats per l’Associació Cultural La Xala. Seguidament, la Muixeranga de Sueca, acompanyats pel grup de tabals i dolçaines Tabalaina, va fer la seua primera posada en escena.

Poc després de les 12 del migdia, es va fer el passacarrer fins a la plaça Jaume I, on es troba el monument als il·lustres suecans, a qui els van fer una ofrena floral abans del parlament de Julián Sáez, primer tinent d’alcalde. 

A partir de les 12 i mitja del migdia, en el Casal Jove, es va procedir al lliurament de premis del XXIV Concurs de Dibuix per a escolars ‘Jaume I i el 9 d’Octubre’, organitzat per la Regidoria d’Educació. Una vegada els guardonats van rebre els seus premis i diplomes, la comitiva va tornar a la plaça Jaume I, on el Grup de Danses l’Almogàver i l’Associació Cultural La Xala van fer una segona tanda de balls tradicionals.

A les 13.30 està prevista la tornada a la plaça de l’Ajuntament, on es va fer el parlament del 9 d’Octubre a càrrec del regidor de Cultura, Vladimir Micó, i es va procedir a la baixada del Penó de la Conquesta des de la balconada de l’Ajuntament, finalitzant així amb l’actuació de la Muixeranga de Sueca amb l’acompanyament de l’Associació Cultural Tabalaina.

Una vegada finalitzats els actes del programa oficial i com ve sent habitual, la Muixeranga de Sueca va retre el seu particular homenatge a l’escriptor Joan Fuster penjant-li una corona de flors al bust de l’assagista i realitzant les últimes figures de la jornada.

Figures de la Muixeranga a la plaça de l’Ajuntament. AJ. DE SUECA

Més llegits