IniciSUECAL’Agricultura rep un llenç de José Cuadrado

L’Agricultura rep un llenç de José Cuadrado

El matrimoni Baldoví-Ortí va realitzar el donatiu de l’obra ‘El Tribunal de les Aigües de València’

El matrimoni Baldoví-Ortí va voler donar, fent entrega formal al Casino L’Agricultura de Sueca, d’un llenç de grans dimensions i pintat a l’oli pel famós copista i el pintor valencià José Cuadrado, autor de desenes de còpies de les obres originals dels grans mestres de la pintura, la major part d’ells valencians, com ara Sorolla, Segrelles, etc., fins i tot còpies dels pintors suecans com Conrado Meseguer o Alfredo Claros. El quadre és una còpia de l’obra titulada ‘El Tribunal de les Aigües de València’ del pintor valencià que es formà a París, Bernardo Ferrándiz Bádenes. L’obra de Ferrándiz encara hui és propietat de l’estat francés, i es conserva als fons del Museu de les Belles Arts de Bordeus.

‘El Tribunal de les Aigües’ és una obra essencial pel seu caràcter emblemàtic, perquè reflecteix una realitat present fortament arrelada en la història valenciana i en l’època en què va ser pintada venia a ser com un símbol de les llibertats forals perdudes. La meticulositat de detalls de l’obra, la indumentària, constitueixen una riquíssima font d’informació sobre la vida dels valencians del segle XIX que B. Ferrándiz coneixia bé; fins i tot entre els personatges, alguns d’ells són pròxims al pintor: el seu pare encarna al president del Tribunal i alguns dels seus professors de l’Acadèmia de Sant Carles es troben retratats com a síndics d’este.

Després de presentar-se en l’Exposició Universal de Belles Arts de París de 1864, el director de l’Administració de les Belles Arts francés es va dirigir a l’autor sol·licitant la compra del quadre pel ministre de la Casa de l’Emperador i de les Belles arts valorant-lo en 6.000 francs, raó per la qual es troba entre els fons del Museu de Belles Arts de Bordeus. 

Per haver sigut adquirida l’obra pel govern de Napoleó III, com a compensació, en 1865, Ferrándiz es va sentir en l’obligació de realitzar una rèplica de la mateixa per a entregar-la a la Diputació de València que havia finançat els seus estudis.

Més llegits