IniciAltres notíciesLa Diputació subvencionarà homenatges i esdeveniments de memòria històrica 

La Diputació subvencionarà homenatges i esdeveniments de memòria històrica 

L’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de la Ribera Baixa podrà optar a una de les ajudes de l’ens provincial

L’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de la Ribera Baixa podrà beneficiar-se de les ajudes de la Diputació pel que fa a Memòria Democràtica, una subvenció que l’ens provincial ha presentat fa uns dies i que ascendirà en 150.000 euros pel que fa a la partida destinada a les associacions. Les activitats subvencionables són els homenatges a persones i esdeveniments de memòria històrica i democràtica valenciana; la difusió i formació en congressos, publicacions o projectes educatius i artístics, per exemple; o la conservació, estudi i difusió del patrimoni documental.

Les subvencions, que es regixen pel procediment de concurrència competitiva i que es convoquen per primera vegada des de 2017, són compatibles amb la percepció d’altres ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol altra administració o ens públic o privat. La subvenció concedida en estes convocatòries, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, no poden superar el cost de l’activitat subvencionada. Hi ha 15 dies hàbils que compten des de l’endemà de la publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València de l’extracte de la convocatòria. La data màxima pel que fa a les associacions el 15 d’abril.

Segons la vicepresidenta, Natàlia Enguix, esta coordinació institucional “es realitza pensant en el futur. En la concòrdia de les noves generacions, que només és possible des de la reparació del mal causat i el tracte adequat de les víctimes, ja siguen directes o indirectes. Per això continuem amb la convicció fidel de subvencionar els projectes que ens arriben d’ajuntaments i entitats”.

Amb estes subvencions de 2024 i 2025 –en les quals s’inclouen, a banda dels 150.000 euros per a les associacions els 702.000 euros per a ajuntaments que vam avançar fa uns dies– la corporació provincial ha invertit quasi quatre milions d’euros en exhumacions i anàlisis genètiques de víctimes de la guerra tant del règim franquista com del bàndol republicà, i actes i monuments memorialistes, des de la creació de la primera delegació de Memòria Democràtica de la Diputació en 2016. L’aposta per les accions de reparació i reconeixement dels represaliats s’ha traduït en estos anys en desenes de projectes desenvolupats en quasi 20 municipis, amb 1.160 víctimes exhumades i més d’un centenar identificades després de l’anàlisi antropològica i les proves d’ADN.

La fossa 111 de Paterna

Cal recordar que l‘Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de la Ribera Baixa va estar present, entre altres actes, en l’acte d’entrega a les famílies de la fossa 111 de Paterna les restes dels seus éssers estimats el passat maig de 2022.

Més llegits