IniciAltres notíciesLa Diputació finançarà la identificació de restes recuperades en el cementeri

La Diputació finançarà la identificació de restes recuperades en el cementeri

L’ens provincial ha invertit en els últims anys més de tres milions d’euros en l’exhumació i identificació de les restes de víctimes de la Guerra Civil

La bona sintonia entre la Diputació de València i l’Ajuntament de Sueca es veurà reflectida, una vegada més, amb una nova aportació de capital per part de l’ens provincial al municipi suecà. En esta ocasió es farà amb una subvenció que es destinarà a l’estudi antropològic i la identificació de restes recuperades en el cementeri municipal durant este 2024. El projecte de Sueca serà un dels tres (elas altres es duran a terme a Llíria i Paterna) que es finançaran enguany amb els més de 700.000 euros que la Diputació destinarà a subvencionar actuacions de recuperació i identificació de víctimes amb associacions memorialistes de la província, una quantitat que se sumarà als més de 400.000 euros que aportarà la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica del Govern nacional. 

D’esta manera, la Diputació de València “continua sent una de les institucions més implicades en la recuperació de la memòria i a completar eixa història que no se’ns ha comptat de manera completa”, segons va assegurar la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, qui va recordar que des que el govern provincial liderat per Jorge Rodríguez va crear esta delegació en 2015, la Diputació ha donat cobertura econòmica a més de 40 projectes, amb 1.210 víctimes exhumades i 166 identificades genèticament.

La tasca pedagògica a la qual va fer referència Enguix es traduïx en altres projectes i iniciatives com l’Arxiu d’Història Oral, les col·laboracions amb la Universitat, els premis a alumnat de Secundària pels seus treballs sobre la Memòria, l’enviament de lots de llibres a les biblioteques municipals, el Teatre de la Memòria organitzat al costat de l’Escalante, i producció museogràfica com la que han treballat conjuntament L’ETNO i el Museu de Prehistòria en ‘Les fosses del franquisme’. Precisament amb motiu d’este últim projecte, Enguix es va reunir recentment amb la directora general de Memòria Democràtica del Govern d’España, Zoraida Hijosa, per a “obrir una via molt important de col·laboració amb el Govern d’España en matèria de memòria històrica”. Durant la trobada en la seu central de la Diputació en plaça Manises, es va analitzar el treball que ve desenvolupant la delegació que dirigix Natàlia Enguix, i que en els últims anys ha invertit més de tres milions d’euros en l’exhumació i identificació de les restes de víctimes de la Guerra Civil.

En paraules de la vicepresidenta, “des del Govern ens han transmés la seua satisfacció pel treball que estem duent a terme en la Diputació, no sols en la subvenció de les exhumacions i els estudis posteriors de l’ADN de les víctimes, sinó també eixa tasca pedagògica que considerem imprescindible, ja que les noves generacions han de conéixer eixa part de la història que no se’ns ha comptat i que ha quedat incompleta”.

Reforçar acords

Per part seua, la directora general de Memòria Democràtica, Zoraida Hijosa, es va mostrar convençuda de poder “reforçar les vies de col·laboració amb la Diputació de València i aprofitar les sinergies creades entre totes les institucions que tenim en marxa polítiques memorialistes”. Hijosa va traslladar la “predisposició absoluta del Govern per a col·laborar amb les diputacions, ajuntaments i associacions que tenen en marxa projectes de recuperació de la història”.

Més llegits