IniciOpinióL’Any Estellés a Sueca

L’Any Estellés a Sueca

OPINIÓ · Roser Viñoles

Sueca

Basses, silenci i arrossars que guaiten, 

Cos fugitiu i collita nafrada,

L’aigua arribava a la boca del pou

Per nits i nits.

Sueca

L’aladre, l’eix, l’àmfora recolçada,

Els clars carrers de venturosos dies, 

Foscos amors perduts a les terrasses,

Pontifical i tedèum d’espigues.

Mola, molí, rodonor de les eres,

Senyorial de perduts senyorius,

Com cavaller navegues la sèquia,

Com un guerrer que batalla la terra!

Vicent Andrés Estellés dedicava estos versos a Sueca, el nostre poble i a la nostra terra. La terra que el va vore nàixer, estimar, escriure i morir, i que enguany commemora els 100 anys del seu naixement, com a agraïment al llegat que el poeta ens ha deixat en forma de lletres. 

Ens agradaria que este homenatge fora unànime, i que les institucions valencianes en formaren també part, però el govern valencià, amb el senyor Barrera al capdavant de la Conselleria de Cultura, ha mostrat una absoluta indiferència davant la celebració del centenari de l’escriptor valencià. 

Estellés és un dels poetes més importants i reconeguts, no només de l’últim segle, sinó de la història de les lletres valencianes, i el seu llegat no mereix l’oblit institucional a què l’estan condemnant els governs de la dreta i l’ultra dreta. La mostra que el tenim ben present encara és que el continuem citant, reescrivint i cantant, i justament per això no deixarem que l’odi i la intolerància esborren la seua obra i el seu llegat.

Les institucions valencianes ara governades per aquesta dreta i ultradreta haurien de posar els peus a terra i mirar al seu voltat, a la societat civil, que reclama el reconeixement a la trajectòria d’un poeta que, naturalment, també és dels suecans i les suecanes.

Joan Fuster va descriure a Estellés com un “poeta de realitats”, per la seua habilitat per reflectir els temps en què va viure. Estellés escrivia a la vida, a l’amor, al sexe i a les penes, alegries i misèries d’una societat castigada pels efectes de la postguerra. 

Escrivia la quotidianitat d’un poble, del seu poble, que també és el nostre. Les suecanes i els suecans som fills i filles del poble a què Estellés escrivia amb un immens amor, que com a societat tenim l’obligació de tornar-li amb la commemoració del centenari del seu naixement.

Amb aquesta premissa, des del passat ple de març, l’Ajuntament de Sueca forma part de la plataforma Estellés als Pobles, un projecte que aglutina altres 40 ajuntaments i les tres universitats públiques del País Valencià el qual ja està treballant per quadrar una programació ben diversa que òmpliga els pobles i ciutats d’activitats culturals entorn a la figura i obra del poeta. 

Esperem gaudir ben aviat d’aquesta programació a Sueca!

Roser Viñoles · GM Compromís

spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad