IniciCulturaJosep Franco guanya el Premi València de narrativa en valencià

Josep Franco guanya el Premi València de narrativa en valencià

La novel·la Si tenim vida i salut, del suecà Josep Franco Martínez, va ser l’obra guardonada del Premi València de narrativa en valencià atorgat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. L’entitat cultural de la Diputació de València va destacar, el passat 20 d’octubre en la presentació dels seus premis en el Centre Cultural La Beneficència, l’obra de Franco “per ser un retrat vívid del món cultural i literari valencià de les últimes dècades. Tot plegat, constitueix una lúcida representació costumista de la societat valenciana de postguerra fins als nostres dies”. 

Estos premis, amb trajectòria consolidada i de referència indispensable en el calendari literari i cultural, reconeixen les modalitats d’assaig, narrativa, poesia i novel·la gràfica tant en valencià com en castellà. La concessió dels guardons comporta la publicació de l’obra, un quadre original de l’artista Manuel Boix i un premi en metàl·lic de 13.000 euros en les modalitats de narrativa i assaig; de 9.000 euros en les de poesia; i de 12.000 euros en la de novel·la gràfica. Pel que fa a la categoria de València Nova, els premis, a més de la publicació del llibre i l’obra de Boix, són de 7.000 euros en narrativa i assaig; i 5.000 euros en poesia. Enguany ha sigut una edició marcada per la paritat, amb un 50% de les obres escrites per autores.

Josep Franco.

En l’acte van participar el diputat de Cultura, Paco Teruel, el director de la institució, Vicent Flor, i els autors i autores guardonats, els quals van presentar els llibres ja editats. El diputat de Cultura va valorar estos premis literaris, “els més antics de València, amb 70 anys d’història i, a més, enguany també se celebren els 75 anys de la fundació de la Institució Alfons el Magnànim”.

Juntament amb el suecà van ser premiats en els premis literaris València Carlos Catena, Raquel Casas, Francisco Miguel López , Raúl Rodríguez-Ferrándiz i Anna-Lina Mattar. Pel que fa als guardonats dels premis València Nova, en esta ocasió foren Esther Climent, Demetrio Fernández, Irene Klein i Teresa Ciges, quedant desert la modalitat de narrativa en castellà València Nova.

Obra extensa

Josep Franco Martínez (Sueca, 1955) és escriptor, traductor i educador d’adults, va estudiar Magisteri, Filologia anglesa i Pedagogia a la Universitat de València i un curs de guionista a la UI Menéndez Pelayo. La seua obra, iniciada als anys 80, va ser recollida, fins l’any 1996, en Bibliografia de Josep Franco, per Antoni Carrasquer, i posteriorment, fins al 2005, en Bibliografia suecana.

Més llegits