L’Associació Esportiva, Cultural, de Recuperació i Integració Social per a persones amb trastorn mental greu (SPORTSA) de Sueca, amb la col·laboració de la Fundació SASM que atén a persones amb trastorn mental greu, va celebrar, durant els dies 24 i 25 d’octubre en el Centre Cultural Dr. José Antonio Gómez Marco del Perelló, el I Congrés Nacional Dona, Esport i Salut Mental, un esdeveniment que vol posar en valor els beneficis de la pràctica esportiva sobre la salut, la salut mental i el benestar emocional, i el paper primordial que exerceixen en les estratègies i el desenvolupament de polítiques d’inclusió i en els plans d’acció associats a la millora de la salut mental. Així mateix, es busca visibilitzar la situació actual de la dona en la pràctica de l’esport en l’àmbit de la salut mental, posant l’accent en la importància de la seua participació activa per a incrementar els resultats obtinguts gràcies a la seua valuosa contribució.
La presentació del Congrés es va fer el dia 24 i va comptar amb la presència del primer tinent d’alcalde i regidor d’Esports de l’Ajuntament de Sueca, Julián Sáez, i la regidora d’Igualtat, Sari Sáez; així com de l’alcalde del Perelló, José Codoñer, i el regidor d’Esports de l’entitat local menor, Óscar Torrado; el president de Sportsa i director de la Fundació SASM, David Marqués; i el patró i membre fundador de la Fundació SASM, Vicent González. En la seua intervenció, Julián Sáez, va agrair, en primer lloc, als responsables de l’associació Sportsa, la seua invitació “a tot allò que promouen. Abans fins i tot de començar les ponències, m’atrevisc a afirmar que este primer Congrés és ja un èxit pel mer fet de plantejar-lo. Poder explorar, compartir experiències, dialogar i trobar la correlació entre dona i esport; dona i salut mental; i esport, dona i salut mental, és ja una victòria. Més encara si comprovem el número i la qualitat de les ponents que ens enriquiran amb les seues intervencions”. Així mateix, va tindre també paraules d’agraïment per al col·lectiu de persones que treballen en l’àmbit de la salut mental, “gràcies per la vostra professionalitat, sensibilitat, paciència, respecte i empatia lliure de prejudicis. Gràcies per escoltar-los, per la vostra ètica professional i per la vostra formació contínua, assistint a Congressos com este”, va assenyalar Julián Sáez.
La veu des de dins
El programa del Congrés va comptar amb la participació en diverses taules redones de reconegudes professionals de l’esport i la salut mental, com ara: Alma Paula Canet, directora de l’Institut de Gestió de l’Esport Adaptat de la Comunitat Valenciana; Natalia Morskova, balómanista professional campiona olímpica; Sandra Molinés, creadora de la Guia per al Disseny de Plans d’Igualtat en Clubs i Federacions Esportives; Coco Soriano, responsable del Programa Soporte Diurno Almería; Mª Isabel Galera, representant de la Fundación Pública Andaluza para la Integración Social de Personas con Enfermedad Mental; Andrea González, Educadora Social; Mª Ángeles Fernández, del programa de salut mental de Creu Roja València; Noelia Belando, doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; Amparo Folch, directora fundadora AFFIT; i Sara Tabares, directora de PERFORMA Entrenadors Personals.
El programa del Congrés va continuar l’endemà, 25 d’octubre, amb una jornada dedicada a la pràctica de diferents activitats esportives.