IniciSUECAEl parricida declara que va matar a qui la seua exmuller “més...

El parricida declara que va matar a qui la seua exmuller “més volia en el món”

L’acusat confesa que va llevar la vida al seu fill i basa la seua defensa en el juí celebrat en l’Audiència de València al·ludint a greus problemes d’alcoholisme

José Antonio A. C., acusat de matar al seu fill Jordi, d’11 anys, el 3 d’abril de 2022 a Sueca, a València, va reconéixer el dimarts 9 de gener els fets en el juí que començava en l’Audiència de València. L’home, de 49 anys, va declarar que ell i el xiquet van discutir quan la mare se’l va emportar a la seua casa aquell diumenge per a celebrar l’aniversari del menor, que va tindre lloc dos dies arrere. “Per què van discutir?”, li va preguntar l’advocat de l’acció popular. “Perquè no volia estar allí, volia estar amb sa mare. No estava a gust. En eixe moment no volia estar allí. Discutírem. Va dir que jo no era son pare. I d’ací ens vam agafar. D’ací va passar tot el que va passar. El vaig agafar el coll i li vaig clavar el ganivet diverses vegades”. “I el xiquet, què feia?” “Estava quiet”. La seua fredor i les seues respostes ràpides i molt concises van sorprendre, especialment a l’inici de l’interrogatori sobre un cas brutal que va commocionar al municipi de Sueca.

José Antonio va assegurar que no recordava quantes ganivetades li va assestar al seu fill (més d’una vintena, segons la fiscalia) i va dir que els fets no hagueren ocorregut si la seua exmuller, Dolores, no l’haguera abandonat un any abans. “Si Dolores no haguera continuat amb el divorci, això haguera ocorregut?”, va inquirir l’advocat de l’acció popular, incidint en el caràcter masclista i de violència vicària del crim. “No crec”, va respodre l’acusat. “Si haguera accedit a tornar no haguera passat”, va insistir el lletrat. “No”, va afirmar.

La fiscalia i l’acusació particular demanen presó permanent revisable pel delicte d’assassinat, entre altres penes. Consideren que es tracta d’un cas extrem de violència vicària, una forma de violència masclista que persegueix infligir el major perjudici a la dona a través dels seus éssers més estimats. Per això, l’advocat de la Generalitat, que representa l’acció popular i l’únic de l’acusació al qual va respondre, va preguntar si el xiquet era el que més volia la mare. El detingut va respondre que sí, “el que més volia en el món”. Tant l’acusat com el seu advocat es van referir en diverses ocasions a l’alcoholisme i la depressió que pateix, per la qual cosa rep medicació. Va assenyalar que el dia anterior al dels fets va beure molt i va rebutjar que exercira violència de gènere sobre la seua exesposa, de la qual es va divorciar de mutu acord en 2021 amb custòdia compartida pactada, malgrat que hi ha una sentència que ho va condemnar per este delicte eixe mateix any, en una descoordinació entre els jutjats de família i de violència masclista molt criticada.

José Antonio va reconéixer que es va prendre “malament el divorci, vaig caure en una depressió forta i alcoholisme”, va dir l’acusat. Amb anterioritat, la relació havia sigut bona, va assegurar. Però va negar que la insultara i l’agafara del coll en dues ocasions i, en una d’elles, arribara a amenaçar-la amb un ganivet, malgrat la sentència ferma per estos fets. La magistrada va constatar la contradicció d’esta declaració amb el testimoniatge que va donar l’acusat en la instrucció del cas.

“Zona grisa”

La defensa va incidir en els problemes de dependència amb l’alcohol de l’acusat “L’acusat ha reconegut en seu policial i d’instrucció ser l’autor dels fets”, però hi ha “una zona grisa”, va reiterar el lletrat. A l’eixida de la primera sessió del judici, l’advocat defensor va abundar en esta línia i va assegurar que es comprovarà a través de les circumstàncies que es tracta d’un problema de “salut mental”. 

La fiscal havia advertit al jurat popular en la seua exposició dels fets que l’acusat i la defensa al·ludirien als problemes amb l’alcohol com a possible atenuant. Ja va recordar que els “informes forenses han dit que era plenament conscient del que feia i tenia la capacitat intel·lectual intacta”. La fiscal va posar el focus sobre el dolor que el processament va voler causar a la seua exesposa, “una dona que està morint cada dia”.

Després de l’intens i brutal testimoniatge de l’acusat, va declarar la mare de Jordi (a porta tancada) i el germà d’esta. Està previst que el judici concloga el dimarts 16 de gener.

NOTÍCIA RELACIONADA

Més llegits