IniciSUECAFamiliars i amigues de la mare denuncien violència vicària

Familiars i amigues de la mare denuncien violència vicària

Van relatar el control possessiu que l’assassí confés exercia sobre ella 

Dos cosines i dos amigues de la mare de Jordi, d’11 anys, que va morir apunyalat pel seu pare l’abril de 2022 a Sueca, van descriure el passat dimecres 11 de gener en el juí un clar maltractament masclista. Tant que van haver de detindre en diverses ocasions els seus testimoniatges davant el jurat perquè s’emocionaven recordant els fets, el violent assetjament al qual era sotmesa la mare, o perquè els inundava la ràbia i fins i tot llançaven algun insult a l’acusat que escoltava impertèrrit, sense moure a penes un múscul, com si la cosa no anara amb ell.

Les quatre testimonis de l’acusació contra José Antonio, de 49 anys, van coincidir en la seua descripció del procés pel qual l’home va anar apartant a María Dolores del seu cercle d’amistats per a sotmetre-la a través d’insults, humiliacions, crides reiterades i agressions. Les acusacions demanen presó permanent revisable per a l’acusat per assassinat, entre altres delictes, en un cas que consideren un exemple extrem de violència vicària, un tipus de violència masclista que s’exerceix sobre la dona a través dels seus éssers més estimats. L’acusat va reconéixer que “va arreplegar del cole” al seu fill d’11 anys i li va clavar un “ganivet diverses vegades” en la primera sessió del juí que es va iniciar el dimarts 9 de gener en l’Audiència de València.

Les dos cosines van aportar declaracions molt similars davant les preguntes: “La menyspreava, li deia gorda, gossa i la va intentar violar un dia amb un ganivet en el coll”; “Ell mai ha tingut una paraula bonica cap a ella. A mi em deia que estava molt bona davant d’ella i a la dona que estava grossa”; “Estàvem rient-nos i passant-ho bé. Ell tenia enveja fins de l’aire que respirava la meua cosina”; “Ens deia putes, desgraciades i gosseres”; “Arribem a perdre a la meua cosina perquè la va absorbir de tal manera que era només per a ell”. José Antonio es ficava en els grups de WhatsApp d’amistats d’ella i escrivia missatges insultants. María Dolores acabava per eixir-se dels xats, aïllant-se cada vegada més.

La van advertir que el comportament del seu marit era insostenible, que l’estava anul·lant, que estava perdent la confiança en si mateixa, que havia de separar-se. Però ella, com succeeix amb altres víctimes de la violència masclista, intentava llevar ferro a l’assumpte, responia que els comentaris eren “una broma”, que l’home era un bon pare i que el fill el volia molt. Esta bona relació entre pare i fill va ser confirmada per diversos testimoniatges. En una ocasió, no obstant això, la mare de Jordi va reconéixer que no podia més, però que no es podia separar perquè el xiquet anava allí al col·legi i “ell es posaria com es posaria”, va comentar una cosina. Portava un mocador en el coll i li va assegurar que era perquè li havia agafat del coll, va afegir.

María Dolores i José Antonio van acabar per divorciar-se en 2021 i un jutjat de família de Sueca va concedir la custòdia compartida del xiquet, sense conéixer que un altre jutjat de la mateixa ciutat acabava de condemnar per violència masclista a l’home, la defensa del qual es basa en el fet que pateix problemes de salut mental i d’alcoholisme i que en el moment dels fets estava embriac. Els testimoniatges de l’acusació van assenyalar que José Antonio bevia, però que mai ho havien vist borratxo.

Dos amigues de María Dolores, una des de la infància i una altra companya del treball en un magatzem, també van coincidir en els seus testimoniatges sobre com ell l’assetjava, la cridava insistentment, l’esperava a l’eixida del treball pel mòbil i no parava de demanar-li que tornara a la seua casa després de marxar-se ella al domicili dels seus pares a Cullera. “Jo era una gossera per a ell i no volia que la seua dona s’ajuntara amb mi. Ell li prohibia vindre amb nosaltres i ella no podia ni riure amb nosaltres, les amigues. Ella sempre estava a casa netejant i treballant”, va afirmar una. “Ella era la més bona [del grup d’amigues] i ell va ser per ella”, va agregar.

Sang en les ulleres

Durant la sessió del passat dimecres també van declarar els dos agents de la Guàrdia Civil que van acudir a l’habitatge de Sueca on vivia el pare i on es va produir l’assassinat. Un d’ells va explicar que es van trobar en el portal a la mare del xiquet i a l’àvia paterna “molt alterades”. Els agents van pujar i, després de trucar a la porta, l’acusat va obrir i va apuntar el cap. L’agent, en veure gotes de sang en les ulleres, va obrir la porta del tot i es va introduir a la casa.

Una vegada allí, va descobrir el cos del xiquet en el menjador amb un ganivet clavat. El seu company es va quedar amb l’acusat en el rebedor. Després de veure eixa escena, el van reduir, el van escorcollar i li van intervindre un altre ganivet. L’acusat només deia que el seu fill estava viu, segons l’agent, que no va percebre olor d’alcohol en l’agressor. El seu company va manifestar que l’home estava “desencaixat, com si no entenguera res del que li déiem, no ens feia cas”. “Els seus pantalons i cames tenien moltes taques de sang però les seues mans, no”, va apuntar un dels agents en la sessió.

NOTÍCIA RELACIONADA

Més llegits