El sacerdot suecà és reconegut per les seues investigacions sobre la història, l’art i la religiositat popular valenciana
La Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, que dirigeix el compositor Tomás Marco, ha nomenat el sacerdot valencià Andrés de Sales Ferri Chulio acadèmic corresponent per València per les seues investigacions sobre la història, l’art i la religiositat popular valenciana.
La Reial Acadèmia de Belles arts de San Fernando és la institució artística de més llarga trajectòria i major vigència cultural a Espanya la seu de la qual es troba a Madrid i que té per objecte “fomentar la creativitat artística, així com l’estudi, difusió i protecció de les arts i del patrimoni cultural, molt particularment de la pintura, l’escultura, l’arquitectura, la música i les noves arts de la imatge”.
El nomenament del sacerdot valencià ha sigut recolzat per José Mª Luzón, José Luis García del Bust i Víctor Nieto.
Andrés de Sales, director de l’Arxiu de Religiositat Popular de l’Arquebisbat de València des de fa 40 anys, és autor de 140 llibres sobre història d’esglésies, festes locals, escultors, pintors i arquitectes a més de nombroses investigacions històriques, religioses, artístiques i de devoció popular de València i les localitats diocesanes.
“El ric patrimoni popular, artístic i cultural de la diòcesi de València estava poc investigat i el que he pretés ha sigut posar-lo a l’abast de tots els investigadors no sols de València”, tal com explica el mateix Andrés de Sales Ferri.
El sacerdot valencià va ser nomenat també en 2004 acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València, corresponent de la localitat de Sueca, d’on és natural, en reconeixement a la seua labor d’investigació en la història artística valenciana.
L’any 2007, va ser la Reial Acadèmia de la Història d’Espanya qui li va nomenar acadèmic corresponent per València.
Andrés de Sales Ferri Chulio, nascut a Sueca el novembre de 1947, va ser ordenat sacerdot en 1975. Des de 1984, el sacerdot suecà dirigeix l’Arxiu de Religiositat Popular de l’Arquebisbat de València fundat pel llavors arquebisbe, monsenyor Miguel Roca. Un arxiu “únic a Espanya perquè no consta que existisca un altre semblant que recull totes les festes religioses en cap altra diòcesi” i que en l’actualitat compta amb prop de 33.000 exemplars.