IniciSUECASueca se suma al projecte ‘Canya a la canya’ per a cuidar...

Sueca se suma al projecte ‘Canya a la canya’ per a cuidar l’entorn del Xúquer

Els treballs de la retirada de la vegetació invasora que envolta el riu ja s’han iniciat i es preveu que estiguen finalitzats “abans de l’estiu”

Sueca, al costat d’altres municipis de la Ribera Alta i la Baixa, participa en el projecte ‘Canya a la canya’, una iniciativa del Consorci de la Ribera que té per objectiu desenvolupar actuacions de conservació i millora del riu Xúquer. L’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, i la regidora de Medi Ambient, Àngela Marí, van acudir a la presentació del projecte, realitzada en l’assut de Sueca, on van poder comprovar in situ el desenvolupament dels treballs de retirada de les canyes invasores que envolten el riu, una actuació molt reivindicada per l’Ajuntament de Sueca en els últims anys, “per fi, podrem eliminar la barrera natural que suposa eixa vegetació i que impedix gaudir completament d’este paratge tan singular, així com l’accés a molts camps de cultiu pròxims. Era una acció molt necessària i, per esta raó, l’Ajuntament de Sueca s’ha sumat al projecte finançant el 5% del seu cost, ja que la resta està subvencionat amb fons de la Unió Europea”, va explicar l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, qui va mostrar la seua satisfacció per l’inici ja dels treballs que, previsiblement, finalitzaran abans de l’estiu “i permetran fomentar el gaudi per part de la ciutadania d’estos espais naturals”. 

El projecte suposarà la creació d’un gran corredor verd, entre Sumacàrcer i la mar, que millorarà l’entorn a través d’accions de gestió i control d’invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades com a espai fluvial, i estabilització i retrocés de marges. A més, segons va explicar Óscar Giménez, responsable tècnic del projecte, la intenció és reduir els riscos d’inundació en la conca baixa, “el que estem fent és eliminar la canya, que és molt resistent, i per a això col·locarem un geotèxtil durant dos anys per a evitar que torne a eixir en totes les zones d’actuació. Després, repoblarem amb espècies autòctones de bosc de ribera per a millorar la imatge paisatgística i l’estat mediambiental d’estos llocs”. En el cas de Sueca, segons va explicar Giménez, es rehabilitarà, a més, una zona de cultiu “que passarà a ser una zona de bosc de ribera i d’espai fluvial guanyant espai natural”. 

Ajudes

El projecte, presentat pel Consorci de la Ribera i la Fundació Limne, ha sigut beneficiat amb 3.747.949,03 euros, a través d’una convocatòria d’ajudes impulsada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad