IniciSUECAEl Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca de 2024 aplega amb...

El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca de 2024 aplega amb novetats

Enguany es durà a terme una semifinal autonòmica en juliol en la localitat de Vinaròs i en setembre es comptarà amb un màxim de 45 participants

La Muntanyeta dels Sants, lloc idoni pel seu emplaçament envoltat de camps d’arrossars, va ser un any més l’escenari triat per a presentar oficialment la 63 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, que se celebrarà el 15 de setembre al parc de l’Estació.

L’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; la regidora de Turisme i responsable del prestigiós certamen gastronòmic, Manoli Egea; el director del concurs, Tony Landete; el coordinador gastronòmic, Adolfo Cuquerella; i el president del Gremi d’Hosteleria de Sueca i Platges, Salvador Ortega; van ser els encarregats de donar a conéixer, davant una gran representació de mitjans de comunicació, patrocinadors i convidats, totes les novetats de la pròxima edició. 

La primera d’estes va ser la presentació en primícia, en este acte, de la imatge de l’edició 63, obra del dissenyador local, Jesús San Nicolás. “Enguany, hem optat per presentar el cartell ací perquè creiem que és el lloc i moment indicats, davant de tots vosaltres. També hem optat pel disseny d’un artista local que ha volgut plasmar la importància de la nostra identitat i cultura gastronòmica, en este cas, representada en una cuina tradicional, concretament la que es troba en esta mateixa Muntanyeta dels Sants. És el nostre particular homenatge a eixa simbiosi entre història i el nostre plat més tradicional”, va explicar la regidora responsable del certamen, Manoli Egea

En la seua intervenció, la regidora va tindre també paraules d’agraïment cap a totes les persones que han treballat per a fer possible l’acte de presentació de la 63 edició; així com per al director i el coordinador gastronòmic del certamen; els mitjans de comunicació; el Gremi d’Hostaleria, encarregat de l’organització i preparació del dinar servit durant i després de la presentació; i els patrocinadors, “gràcies, perquè cada vegada sou més les empreses que mostreu el vostre suport al concurs per a situar-lo on es mereix”, va expressar Egea. 

Per la seua part, l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va assenyalar l’orgull que suposa “poder presentar una nova edició d’un esdeveniment que està més viu que mai gràcies al tremend esforç de l’equip d’organització, amb la regidora Manoli al capdavant. Un certamen que, amb el pas del temps, ha sabut regenerar-se, adaptar-se a tot tipus de circumstàncies, créixer i brillar, convertint de nou a Sueca en la capital mundial de la paella i bressol de l’arròs. Per a nosaltres, com a Ajuntament, és un motiu d’orgull comprovar com, a base de molta dedicació, el nostre Concurs tornarà a convertir-se en l’epicentre mundial de la paella valenciana, on es donaran cita els més reconeguts cuiners vinguts de diferents llocs del món”.  Així mateix, l’alcalde va reafirmar la voluntat de l’Ajuntament de treballar de manera ferma i constant pel Concurs, i va aprofitar el moment per a convidar a la ciutadania i visitants a acudir a la localitat el mes de setembre, “perquè, en l’èxit del nostre certamen, tots vosaltres hi teniu molt a veure. Vos esperem”. 

El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, el més antic de quants se celebren a Espanya, tornarà a comptar amb una àmplia representació dels i les millors professionals vinguts de diferents llocs de la Comunitat Valenciana, Espanya i la resta del món. Sueca es convertirà de nou en l’epicentre d’este plat que ha aconseguit alçar-se amb el títol d’universal.

Restaurants de diversos continents ja han mostrat el seu interés per estar en Sueca el pròxim setembre

Seguint amb les novetats, enguany s’ha introduït la celebració d’una semifinal autonòmica, que es desenvoluparà el mes de juliol en la localitat de Vinaròs. “Des d’esta localitat, es van posar en contacte amb nosaltres perquè tenien molt d’interés a acollir una semifinal del nostre Concurs, i això ens ompli d’orgull perquè ens adonem de l’interés que desperta en tants llocs i que el nostre certamen suposa una forma immillorable d’exportar el nom de Sueca i la seua cultura”, va assenyalar Manoli Egea, qui va remarcar també la dificultat que comportava tots els anys decidir qui serien finalment els participants autonòmics entre la grandíssima demanda que es produïx tots els anys. D’esta manera, els i les professionals que queden en les 12 primeres posicions en la semifinal, seran els que acudiran a Sueca el pròxim 15 de setembre. 

“Hem treballat molt durant els últims tres anys per a aconseguir celebrar, per primera vegada en la història del certamen, una semifinal classificatòria de la Comunitat Valenciana en la qual hauran de participar tots els i les professionals interessats a acudir a la 63 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca. El fet de realitzar esta semifinal era una cosa molt demandada tots els anys, atés que el 50% de les 110 preinscripcions que solem tindre són de restaurants de la Comunitat”, va explicar el director del certamen, Tony Landete, qui va tindre també paraules d’agraïment cap als patrocinadors, com a part fonamental del Concurs; el Gremi d’Hostaleria; els mitjans de comunicació; el coordinador gastronòmic; la regidora responsable i l’alcalde de Sueca.

Pel que respecta a la participació internacional, Manoli Egea va indicar que ja han mostrat interés per acudir a la 63 edició, professionals procedents de la República Txeca, Anglaterra, Mèxic, el Japó i l’Argentina, entre altres països. Així mateix, va assenyalar que el certamen comptarà enguany amb fins a un màxim de 45 participants: 12 de la Comunitat Valenciana, 10 nacionals, 10 internacionals i 3 locals, “deixem lliures fins a 10 places més per a poder acollir finalment a algun professional, nacional o internacional, segons l’àmplia demanda existent, que per diferents causes s’haja quedat fora en la primera selecció”, va matisar Egea, qui va assenyalar també que, al llarg del mes de juny, s’obrirà el període de preinscripcions. 

Per la seua part, el coordinador gastronòmic del certamen, Adolfo Cuquerella, va agrair la confiança depositada en ell i va mostrar la seua il·lusió per tornar a participar en la pròxima edició. A més, com a professional, va assenyalar que la base fonamental per a fer una bona paella, “mescla cultura, tradició, l’essència de cuinar amb llenya i la varietat de l’arròs; imprescindibles per a elaborar una autèntica paella valenciana”. El president del Gremi d’Hostaleria de Sueca i Platges, Salvador Ortega, va agrair la confiança depositada en el Gremi perquè participara, un any més, en l’elaboració del dinar que es va servir en l’acte de la presentació. A més, va assenyalar que, “enguany, com el lema de la pròxima edició és la identitat de la nostra ciutat, què millor que reivindicar la nostra gastronomia amb la familiaritat que representa la paella i la manera de menjar-la tots junts, al voltant del calder!”. 

Com en els últims anys, la presentació de la pròxima edició va tindre com a protagonista un bodegó típic valencià, en el qual es van mostrar tots els productes donats pels patrocinadors perquè els i les participants puguen, el mes de setembre, mostrar els seus dots culinàries amb total garantia de qualitat. 

L’acte va comptar amb l’assistència del director general de Desenvolupament Rural, Francisco Javier Benito; el regidor de l’Ajuntament de Vinaròs, Josué Brito; i una extensa representació de mitjans de comunicació. Així mateix, van estar presents les Falleres Majors de Sueca, El Perelló i Mareny de Barraquetes, Ainhoa Oltra i Amanda Torremocha, la presidenta de la Junta Local Fallera, Lorena Sendra, i la secretària, Dolors Ortells, convidades per l’alcalde de la ciutat i la regidora responsable del certamen. 

Prèviament a la presentació, va tindre lloc la firma de convenis amb els patrocinadors, precisament en la cuina típica valenciana del segle XVIII que es conserva en l’edifici de l’ermita de la Muntanyeta dels Sants i que va servir d’inspiració per al cartell anunciador de la 63 edició.

Més llegits