L’obra projectada pel suecà Luis Cortés Meseguer s’endú, en l’edifici Veles e Vents de València, el guardó a la millor actuació de rehabilitació edificatòria
L’arquitecte suecà Luis Cortés Meseguer va rebre el passat divendres 20 d’octubre en l’edifici Veles e Vents de València un dels I Premis de l’Arquitectura Tècnica Valenciana, convocats pel Col·legi Oficial de l’Arquitectura Tècnica de València (COAT València) per la reconstrucció de la cúpula de l’església de Nostra Senyora de Sales. L’obra duta a terme a Sueca es va convertir una de les quatre intervencions guanyadores després de ser seleccionada mitjançant el criteri d’un jurat compost per professionals del sector i experts en edificació. La rehabilitació feta en el temple de la patrona del municipi va rebre el guardó destinat a la millor actuació de rehabilitació edificatòria.
L’arquitecte tècnic va projectar una intervenció de gran complexitat tècnica. La intervenció es va programar sobre tots els components d’este element patrimonial, que presentava danys greus i que es trobava en risc de col·lapse. El jurat va destacar, a més, que es tracta d’una fita paisatgística. “Una intervenció única per la seua tipologia realitzada sota una metodologia d’estudi centrada en l’anàlisi de l’artefacte construït, les tècniques constructives i el modelitzat amb complexos softwares”, van destacar des del Col·legi d’Arquitectes Tècnics.
Al costat de la reconstrucció de la cúpula de l’església suecana, els premis impulsats pels arquitectes tècnics col·legiats van reconéixer el meritori disseny i construcció de sis habitatges unifamiliars apariats en El Vedat (Torrent), l’execució de l’edifici de CaixaForum Àgora a València i les façanes modulars industrialitzades SPANS. Els premis s’entregaran en la gala de la Nit de l’Arquitectura Tècnica de València, una festa que reunirà la professió este mateix divendres 20 d’octubre en l’edifici Veles e Vents.
Una obra complicada
L’obra de rehabilitació de la cúpula va substituir les clàssiques teules de color blau per unes làmines de coure de color verd maragda. Encara que la intervenció res tenia a veure amb qüestions estètiques. La volta de l’església ha registrat, al llarg dels anys, nombrosos problemes. En una mica més de dos segles, es va desplomar en dues ocasions i s’han realitzat intervencions importants en no poques ocasions. La primera ensulsiada es va produir als anys de la seua construcció, en 1772. De fet, abans si més no de complir un segle de vida ja patia problemes de despreniments. Tant en els anys 80 com en els 90 del passat segle es van realitzar diverses reparacions fins que, en 2021, es va iniciar la intervenció ara premiada pel col·legi d’arquitectes.