Xàtiva i Cullera apropen els seus col·lectius per tal de celebrar una festa conjunta que feia nou anys que no tenia lloc a la ciutat
Sueca es va omplir de color roig, el passat dissabte 25 de maig, amb la celebració de la Trobada de Muixerangues, que a més del col·lectiu local, va comptar amb la participació de la Muixeranga de Xàtiva i la Muixeranga de Cullera, com a colles convidades. La colla local no havia organitzat des del 2015 cap trobada a la ciutat i en este temps, després d’un augment considerable en el nombre de persones integrants i en una demostració de força i compromís, va voler dur a terme esta trobada que va ser tot un èxit.
La jornada va començar amb la tradicional enfaixada al costat del campanar de Sant Pere, on a les 11 del matí les colles van donar el tret d’eixida de la cercavila amb la demostració de les primeres figures. El recorregut va fer parada a dos llocs emblemàtics de la ciutat. El Mercat Municipal i Ca Fuster, van ser escenari en el qual es van aixecar figures muixerangueres com marietes, 5 en un peu net o pilars de 3, entre moltes altres.
A les 12 en punt, va tenir lloc l’actuació final a una plaça de l’Ajuntament de gom a gom. Les colles allí van entrar a plaça amb pilars caminats i van poder demostrar tot el seu coratge amb una espectacular ronda de figures, on en finalitzar la 3a ronda, la Muixeranga de Sueca va aconseguir realitzar la Xopera, una figura de cinc altures també anomenada Alta Clàssica en la qual l’alçadora i la xiqueta coronen la figura dretes i l’estructura de la qual conté 4 bases, 4 segones, 2 terceres, 1 alçadora, i 1 xiquet/a. Este moment va ser un dels instants més esperats i aclamats pel públic assistent, ja que ha estat la primera figura de cinc altures que la muixeranga de Sueca ha realitzat des de la seua fundació.
Després la festa va seguir a l’esplanada del Casal Jove, on les colles per a dinar van menjar paelles i hi va haver concerts i barra oberta a totes les persones que volgueren arrimar-se. El grup Bataina va animar la prèvia al dinar amb versions a bateria i dolçaina, i en acabar de dinar, Toni de l’Hostal va oferir un concert. Més tard, va ser DJ Pau Masó qui es va encarregar de posar el ritme a la festa com a colofó final. Així també, durant els concerts, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat de Sueca, centre amb una gran unió a la Muixeranga de Sueca, va oferir tallers, pintacares i jocs per als i les més menudes.
Malestar amb l’Ajuntament de Sueca
Des de l’organització apuntaren que “esta trobada ha estat possible gràcies a l’esforç i l’autogestió de la colla mitjançant la venda de marxandatge i l’organització conjunta de les seues integrants estos últims mesos. A més, de la col·laboració d’alguns comerços del poble que han ajudat econòmicament i sense els quals hauria sigut molt més complicat” i, de la mateixa manera, van agrair “la tasca duta a terme per part de Creu Roja per l’ajuda a través dels seus voluntaris i l’aportació d’una ambulància”. Per altra banda, la Muixeranga de Sueca es va queixar del fet que des de l’Ajuntament de Sueca només es va col·laborar “amb la cessió de l’espai públic i l’aportació de taules i cadires, sense proporcionar ni tan sols l’ambulància necessària per a garantir la seguretat de les participants”.