IniciFallesLa Falla El Portal celebra el seu 50é aniversari

La Falla El Portal celebra el seu 50é aniversari

El dissabte 3 de febrer es reuniren quasi tres-centes persones per retre homenatge al mig segle de vida d’esta comissió

La Falla El Portal de Sueca està de celebració: celebra el mig segle de vida. Esta comissió, fundada en abril de 1973, va sorgir gràcies a les ganes de dos xiquets de plantar una falla en la seua barriada, la qual no tenia comissió fallera. Juan Vicente Martí i Ángel Martínez contagiaren la seua il·lusió als més majors, els quals feren la primera arreplegà per a ajuntar quatre pessetes i tirar endavant unes festes josefines per a tot el barri. Acabades les falles de 1973, i unes reunions després en el desaparegut Bar El Portal, naixia així la falla número 8 de la ciutat de Sueca: la Falla El Portal. La resta, ja és història.

La vesprada del 3 de febrer es commemoraren els cinquanta anys d’existència d’esta humil comissió. La comitiva va eixir del cau faller en una cercavila fins a la Sala Cancela, acompanyats en tot moment pel tabal i la dolçaina. En arribar a la sala, un castell de focs d’artifici els va rebre i va ser l’inici de l’acte. Poc després, ja dintre de la sala i una vegada tot el públic assistent havia segut, Núria Navarro i Julián Sáez, presentadors de la gala, donaren el tret d’inici amb les danses “la jota de Xàtiva” i el “Copeo d’Ontinyent.

A continuació, fou el torn dels representants 2024, els quals obriren el torn de desfilades i presidiren en tot moment este acte tan especial. Els primers a retre homenatge foren Vicent Carles Vercher, únic fundador de la comissió en actiu, Manolita Martínez, autora de la lletra de l’himne de la falla i les presidentes de la secció femenina.

Fou aleshores quan començaren a desfilar els representants de la falla des de l’any 1974: regines del foc, de la flor, del casal, de les festes, falleres majors i infantils, presidents i presidents infantils. També, es va voler recordar a tots aquells fallers i falleres que ja no estan amb nosaltres tots en peu i amb un fort aplaudiment. Una vegada havien desfilat els representants dels cinquanta anys, es va fer una foto de família de tots ells reunits al voltant de la torta commemorativa.

L’aniversari es va iniciar en juny amb el Vi d’Honor que es va realitzar en el cau faller i que va reunir a tots els representants per donar principi a l’any. En gener es va celebrar una nova edició dels monòlegs portalers, que enguany va comptar amb la visita de la Tia Visantica i que va congregar quasi 400 persones. Amb la gala, la qual suposa el punt d’inflexió del cinquanta aniversari, s’arriba a l’equador dels actes commemoratius. Els pròxims seran la inauguració de l’exposició el pròxim 1 de març i l’Ofrena a la Verge de Sales, la qual es realitza en la vesprada del 19 de març i en la que desfilaran els càrrecs dels últims cinquanta anys. 

Més llegits