IniciEl PerellóEntra en vigor la nova llei de benestar animal: com afecta al...

Entra en vigor la nova llei de benestar animal: com afecta al dia a dia?

Entre les novetats, es prohibeix deixar un gos sol a casa més de 24 hores i s’incrementen fins als 200.000 euros les multes per maltractament animal

La nova llei de benestar animal va entrar en vigor este divendres 29 de setembre, sis mesos després de la publicació en el Butlletí Oficial de l’Estat. Entre les mesures que s’hi apliquen trobem l’obligatorietat de comunicar a les autoritats competents la tinença d’animals pertanyents a espècies que presenten algun tipus de perillositat o la necessitat d’aplicar un principi de precaució en matèria de conservació de la fauna silvestre amenaçada. La norma també recull penes en cas de maltractament a les mascotes de fins a 200.000 euros. D’esta llei estan exclosos els gossos de caça.

Pel que fa a les novetats més destacades en l’àmbit particular, els animals de companyia -com els gossos o els gats- no es podran deixar sols més de tres dies (en el cas dels gossos, no més de 24 hores). També s’inclou l’obligació d’identificar estos animals, tenir-ne cura i donar-los assistència sanitària quan calga, a més de recórrer a un professional si el comportament de l’animal provoca problemes de convivència.

Un gat i un gos en una vivenda. SUHECA.COM

Una a mascotes més nombroses són els gossos, cap on van una bona part de la normativa aplicada: no es podrà dur gossos sense el seu passaport animal ni corretja o amb una corretja de longitud superior a 2 metres. En el cas dels gossos, tampoc està permés que els animals depositen els seus excrements i orines en llocs de pas habitual d’altres persones, com a voreres, passejos, jardins, façanes, portes o entrades a establiments, estant obligat a la neteja d’aquells amb productes biodegradables. No es permetrà la pràctica d’alguna mena de mutilació (cort d’orelles, cua, etc…), ni es podrà portar a l’animal lligat a vehicles de motor en marxa. Tampoc es podrà deixar a l’animal lligat en la via pública mentre s’estiga en un establiment. Ha d’estar sempre baix supervisió presencial. Per altra part, sempre que no siguen un risc, es podrà permetre l’accés amb mascotes als establiments públics (hotels, bars, centres comercials, etc.) Si no s’admeteren animals, hauran de tindre un distintiu que l’indique visible des de l’exterior.

Pel que fa a deixar-lo a casa, la nova llei indica que no està permés mantindre de manera habitual a gossos i gats en terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis i similars o vehicles.

En el cas dels gats, estarà prohibit deixar sense supervisió a qualsevol gat més de 72 hores i serà obligatori castrar i identificar mitjançant microxip als animals de menys de 6 mesos. Queda prohibit alimentar als gats d’una colònia felina sense ser persona autoritzada i identificada mitjançant carnet.

Finalment, i tal com ha advertit recentment la Policia Local de Sueca, hi ha normes que encara no han entrat en vigor, com l’obligatorietat de contractar una assegurança de responsabilitat civil (algunes pòlisses d’assegurança de llar ja cobreixen a estos animals) i  la realització d’un curs de formació de tinença de gossos (es realitzaria de manera en línia, gratuïta i amb validesa indefinida).

Àmbit professional

Les botigues de mascotes ja no podran vendre animals, i qui vulga un gat o un gos l’haurà de comprar en un centre de cria. En el cas dels gats, també hauran d’estar sempre esterilitzats. A més, no es podran comprar, en cap cas, animals per internet.

D’altra banda, esta nova norma prohibeix a tot l’Estat sacrificar animals si no és per motius sanitaris o d’eutanàsia. Així doncs, en cap cas les gosseres o les entitats de recollida d’animals abandonats podran sacrificar-ne per motius d’espai o econòmics. També s’incorpora el veto als animals salvatges als circs.

Més llegits