IniciSUECAEl Parlament Europeu tomba l’entrada d’arrossos importats amb Triciclazol

El Parlament Europeu tomba l’entrada d’arrossos importats amb Triciclazol

El sector agrari celebra esta decisió que suposa “una victòria aclaparadora” després de reunir 500 vots favorables en l’Eurocambra

El ple del Parlament Europeu (PE) va votar, este dimecres 14 de desembre, en contra de la proposta de la Comissió que pretenia augmentar en els arrossos importats el nivell màxim de residus (LMR) de 0,01 a 0,09 mg/kg del Triciclazol, a pesar que a la Unió Europea l’ús d’esta matèria fitosanitària està prohibit i deixa als arrossers comunitaris sense solucions eficaces per a fer front a la pitjor malaltia del cultiu, la Pyricularia oryzae. El sector agrari va celebrar esta decisió que suposa “una victòria aclaparadora”, aconseguint 500 vots de l’Eurocambra que confirmen de manera definitiva el rebuig en les votacions prèvies de les comissions d’Agricultura i de Medi Ambient del PE, enfront dels 42 que van votar en contra i les 4 abstencions.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) havia dut a terme, directament i a través de la seua organització nacional ASAJA i el COPA-COGECA, una intensa campanya reivindicativa dirigida a tots els representants polítics amb competències en agricultura, seguretat alimentària i comerç internacional a la Unió Europea. El seu president Cristóbal Aguado va ressaltar que “enfront de la hipocresia i la doble vara de mesurar de la Comissió, el Parlament ha apostat per la coherència i enfront dels interessos comercials d’uns pocs, el Parlament ha anteposat la sobirania alimentària de tota Europa”.

El tresorer d’AVA-ASAJA i vicepresident del grup de treball de qüestions fitosanitàries del COPA-COGECA, Miguel Minguet, va subratllar que “el Parlament ha aprofitat una oportunitat d’or per a demostrar que coneix la realitat, escolta als agricultors i és prou valent per a oposar-se a propostes hipòcrites de la Comissió que ens arrosseguen a l’abandó de camps, al desert i a l’encariment de la cistella de la compra”.

Segons va recordar Minguet, “esta proposta merescudament tombada no està alineada ni amb els compromisos que va contraure la UE sobre les importacions conforme a la nova Política Agrícola Comuna, ni amb l’estratègia De la Granja a la Mesa, on s’afirma que no es revisaran toleràncies per a substàncies prohibides a la UE. Hauria suposat clarament una competència deslleial i un pas arrere en la reciprocitat de les relacions comercials. I hauria ocasionat una deslocalització de la producció agrícola europea que la Comissió Europea tractaria de substituir per produccions amb menors garanties ambientals”.

“O tots o ningú”

El Triciclazol resultava essencial per als arrossers valencians ja que, des de la seua supressió i davant la falta d’alternatives igualment eficaces, el fong de la Pyricularia ha expandit els seus atacs i ha provocat minvaments que aconsegueixen fins al 50% en l’arròs Bomba, una varietat especialment idònia per a l’elaboració de paelles. Tant és així que, “per culpa de no disposar del Triciclazol a la UE, estem patint un desproveïment d’arròs Bomba en els nostres supermercats. Per tant, si se’ns prohibeix esta matèria tan necessària el mínim que ha de fer Brussel·les és no permetre-ho als arrossos vinguts de fora. O s’aprova per a tots o per a ningú”, va advertir Minguet.

El rebuig del PE a l’increment del Límit Màxim de Residus de Triciclazol en els arrossos importats és una nova victòria del camp en les institucions comunitàries. En les últimes setmanes Brussel·les ha renovat l’ús del glifosat, d’acord amb els estudis científics, i el PE ha rebutjat la proposta de la Comissió del Reglament sobre l’ús sostenible de productes fitosanitaris (“SUD”) que pretenia suprimir fins al 65% de les solucions emprades per a reduir les plagues i malalties. AVA-ASAJA espera que totes estes notícies “suposen veritablement un canvi de rumb i un punt d’inflexió en les polítiques agràries europees per a establir la reciprocitat amb les produccions de països tercers i potenciar enfocaments més innovadors i resilients en l’agricultura, que redundaran en una major sobirania alimentària i en preus més raonables per als consumidors europeus”.

Més llegits