El CM Bernat i Baldoví acull la 12a Assemblea de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere en la qual s’ha votat l’adhesió de 9 més, així com de 14 mancomunitats i un consorci
El Centre Municipal Bernat i Baldoví ha acollit este matí la 12a Assemblea de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, organisme creat per la Diputació de València del qual Sueca forma part des de l’any 2020. En l’encontre celebrat este dimarts a Sueca s’ha aprovat l’adhesió de nou ajuntaments que eleven a 246, el 92,4% del total de la província, els consistoris integrats en este front comú contra les violències masclistes. També s’han incorporat 14 mancomunitats i el Consorci Pactem Nord, adhesions que han sigut possible gràcies a la modificació del reglament proposada per la vicepresidenta primera i responsable d’Igualtat de la Diputació de València, Natàlia Enguix.
Durant la seua intervenció en l’acte, Natàlia Enguix ha destacat l’increment de les ajudes en matèria d’Igualtat per als ens públics adherits a la Xarxa, que enguany es van convocar abans del 8 de març amb un muntant global d’1.040.000 euros, ampliables en 460.000, per a ajuntaments, mancomunitats i consorcis. “Hem passat de 600.000 a més d’un milió d’euros. Els beneficiaris disposen de més recursos i estan treballant ja en els seus projectes de foment de la Igualtat i per a fer front a qualsevol tipus de violència exercida contra les dones”, assenyala Enguix, qui insistix en la importància de “oferir facilitats als municipis perquè aprofiten les ajudes i contribuïsquen a eixe front comú per la igualtat d’oportunitats que continuarem impulsant des de la Diputació”.
L’alcalde de Sueca, Julián Sáez, ha exercit d’amfitrió en una assemblea que ha aprovat la inclusió en la Xarxa d’Andilla, Chulilla i Losa del Obispo, en la Serranía; El Genovés i Novetlé, en la Costera; Quart de les Valls i Petrés, al Camp de Morvedre; i Rugat i Aielo de Rugat, a la Vall d’Albaida. A més, se sumen a la Xarxa provincial les mancomunitats de la Ribera Baixa, la Canal de Navarrés, la Vall d’Albaida, la Ribera Alta, l’Horta Nord, l’Horta Sud, la Serranía, el Rincón de Ademuz, la Baronia, Tierra del Vino, la Costera-la Canal, Carraixet i les de Servicis Socials AMABS i Porta de la Vall, així com el Consorci Pactem Nord.
Julián Sáez ha tingut paraules d’agraïment i de benvinguda per a tots els i les participants i ha assenyalat que, malgrat els avanços aconseguits i la lluita incansable des de totes les institucions, les xifres de violència de gènere continuen sent insuportables, “perquè només ens val una xifra i eixa és el zero. Com a societat, hem de combatre esta situació des de qualsevol àmbit i amb totes les eines a l’abast davant un enemic poderós i complex”. Així mateix, l’alcalde ha remarcat el treball de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere compartint recursos i esforços per a ser encara més eficaços, “des d’ací, volem posar en valor la gran tasca que realitzen els departaments d’Igualtat dels diferents ajuntaments membres a fi d’aconseguir dur a terme cada vegada més campanyes i accions de prevenció i sensibilització, encaminades a combatre la violència de gènere i a protegir les víctimes fent partícip a tota la ciutadania, fonamental en moltes ocasions a l’hora de detectar els casos i detindre als presumptes maltractadors”.
La primera part de l’assemblea s’ha centrat en la intervenció de diferents responsables en matèria d’Igualtat dels municipis de Vallada, Potries, Benicolet, Carcaixent i Sueca, les quals han realitzat una exposició dels projectes de bones pràctiques impulsats des dels seus ajuntaments. En el cas de Sueca, ha intervingut la regidora de l’àrea, Roser Viñoles, qui ha dividit la seua exposició en 4 eixos principals: “les iniciatives que hem aplicat internament, com el protocol contra l’assetjament o el II Pla d’Igualtat d’Oportunitats dins de l’Ajuntament; els tallers i xarrades que es realitzen en els propis centres educatius amb els xiquets i xiquetes; l’aposta per la cultura com a ferramenta per a transmetre valors com la igualtat i la lluita contra la violència de gènere; i el teixit associatiu i la seua implicació a l’hora de desenvolupar també activitats encaminades a este efecte”.
Per la seua part, la regidora d’Acció Social, Sari Sáez, ha agraït a la Diputació la seua aposta per Sueca i la seua contribució “perquè es puguen dur a terme projectes que ajuden a combatre esta xacra social. Des de l’ens provincial, sempre han tingut molt present a la nostra ciutat, que ha demostrat estar molt compromesa amb esta causa. És una satisfacció comprovar com, any rere any, es van unint més municipis a la xarxa per a, junts, poder aconseguir molts més avanços”.
La vicepresidenta i diputada d’Igualtat també ha posat en valor “el reforç de la coordinació supramunicipal en la lluita contra les violències masclistes”, la gran novetat d’esta dotzena assemblea de la Xarxa, i ha recordat que la violència de gènere “no entén de fronteres, grandària de municipis ni colors polítics, i per això és tan important unir-nos des de l’àmbit local i el pròxim, que és on més se sent el dolor i també l’esperança”. Enguix ha estat acompanyada a Sueca per les diputades Laura Sáez, Imma González, Neus Garrigues, Dolors Gimeno i Lola Celda, i el diputat Paco Teruel.
La vicepresidenta Enguix ha agraït a totes elles la seua implicació en la Xarxa i el treball dels seus ajuntaments en matèria d’Igualtat i contra la violència de gènere. “Esta assemblea no és un simple acte simbòlic, sinó una acció real que dona veu als nostres municipis, una sola veu, ferma i valenta, que diu basta davant la xacra del masclisme”, ha manifestat la responsable provincial, qui ha deixat clara l’eficàcia de la plataforma posada en marxa per la Diputació al novembre de 2018: “construïm una cosa més gran que qualsevol declaració institucional: construïm xarxa, construïm comunitat, construïm experiències i treball compartit per a erradicar la xacra de la violència contra les dones”.
Entre els projectes subvencionables per part de la Diputació que presidix Vicent Mompó destaquen els relacionats amb la prevenció, detecció i lluita contra la violència de gènere; la coeducació dirigida a la comunitat educativa i agents socials dels municipis; l’atenció integral per a dones en el sistema prostitucional i víctimes d’explotació sexual; la formació especialitzada per al personal tècnic, polític i de servicis socials dels ajuntaments; i els protocols de protecció coordinats amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.
Altres propostes que poden rebre finançament de la Diputació, a través de la seua plataforma de municipis protegits, són les contemplades en els plans d’Igualtat locals i les incloses en el Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià. A més, els ajuntaments que integren la Xarxa poden sol·licitar ajuda per a la posada en marxa de campanyes de sensibilització en mitjans i suports publicitaris, així com de prevenció del consum de prostitució.
Més del 90% de la província
L’Assemblea de Sueca ha servit també per a entregar les plaques acreditatives als 26 consistoris que van passar a formar part de la Xarxa a l’abril de 2024. Estos municipis són Alpuente, Bugarra, Calles, Higueruelas i La Yesa, en la Serranía; Carrícola, Pinet i Terrateig, a la Vall d’Albaida; Albalat dels Tarongers, Algímia d’Alfara, Quartell, Segart i Torres Torres, al Camp de Morvedre; Alfarb, Alginet, Antella, L’Énova i Benimuslem, en la Ribera Alta; Daimús, Palmera i Potries, a la Safor; Casas Bajas i Castielfabib, en el Rincón de Ademuz; Emperador a l’Horta Nord; Dos Aguas en l’Hoya de Buñol; i Jarafuel en el Valle de Ayora.
Amb les noves incorporacions, són ja 246 ajuntaments, 14 mancomunitats i un consorci els que formen part de la Xarxa. Per comarques, la Vall d’Albaida és la que més municipis té adherits a la plataforma de la Diputació, amb els seus 34 consistoris, seguida de la Ribera Alta (33) i la Safor, amb 29 ajuntaments membres; la llista la completen l’Horta Nord (22); l’Horta Sud (19); la Serranía (18); la Costera (17); el Camp de Túria (16); la Ribera Baixa i el Camp de Morvedre, amb 11 consistoris cadascuna; la Plana Utiel-Requena (9); la Canal de Navarrés i l’Hoya de Buñol-Chiva (8); el Valle de Ayora-Cofrentes (6); i el Rincón de Ademuz (4).
