Els majors reben consells per evitar caure en les estafes digitals i telefòniques a través d’una sessió formativa feta per la Guàrdia Civil
El Centre Integral de Majors (CIM) de Sueca va acollir, este dilluns 30 de març, una xarrada molt important per a la seguretat dels col·lectius més vulnerables del municipi. La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Regidoria de Persones Majors de l’Ajuntament de Sueca, va impartir una sessió informativa dirigida especialment a esta franja d’edat, amb l’objectiu de conscienciar-les sobre els diferents tipus d’estafes que poden patir, especialment les relacionades amb la telefonia i les noves tecnologies.
Esta xarrada forma part d’una sèrie d’activitats de sensibilització que la Regidoria de Persones Majors ofereix periòdicament, com a mesura per protegir la població de més edat de possibles fraus. Segons va explicar la regidora de Persones Majors, Carolina Torres, “des de la nostra Regidoria, i aprofitant la plataforma que ens ofereix el CIM, estem treballant per millorar la seguretat dels nostres majors. La Guàrdia Civil ens ha prestat una gran ajuda a l’hora d’oferir informació i consells pràctics que ajuden a evitar que els nostres majors siguen víctimes d’estafes, especialment digitals, que estan cada vegada més presents a la societat actual”.
Durant la xarrada, els assistents van rebre una formació detallada sobre les diferents tècniques d’estafa que estan proliferant, particularment aquelles que utilitzen la telefonia i les plataformes digitals per enganyar les víctimes. Cal recordar que entre els tipus d’estafes més actuals s’hi troba el vishing (una estafa que combina una trucada telefònica fraudulenta amb informació obtinguda prèviament per internet), les estafes del fals familiar (on l’estafador es fa passar per un membre de la família per obtenir diners), i les estafes romàntiques online (on es busca aprofitar-se de persones soles per mitjà de contactes a través de xarxes socials i aplicacions de cites). La Guàrdia Civil va proporcionar consells pràctics per evitar caure en estos enganys, com verificar sempre la identitat de les persones que telefonen o escriuen, no facilitar dades personals ni bancàries a través de canals no segurs, i sospitar de qualsevol situació que semble massa bona per ser certa.
L’objectiu principal de la sessió era proporcionar als assistents les eines necessàries per a protegir-se de les estafes digitals i telefòniques, que afecten, especialment, a la població de més edat, un col·lectiu que sovint té més dificultats a l’hora d’adaptar-se a les noves tecnologies. “Hui dia, els fraus són cada vegada més sofisticats i difícils de detectar, per això és important que els nostres majors sàpiguen reconéixer els senyals d’alarma i que entenguen els riscos associats a l’ús de les noves tecnologies. La formació contínua és essencial per protegir-los”, va afegir Carolina Torres.
La xarrada va incloure exemples reals i va oferir una plataforma perquè els participants pogueren plantejar preguntes o dubtes. Els assistents van expressar el seu agraïment per la informació rebuda i van destacar la importància d’este tipus d’activitats per a poder afrontar les estafes amb més coneixement i seguretat.
Compromís amb la seguretat de la ciutadania
L’Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria de Persones Majors, continua treballant per millorar la seguretat de la població més vulnerable, en col·laboració amb diferents cossos de seguretat, com la Guàrdia Civil o la Policia Local de Sueca, que han estat fonamentals en els últims anys a l’hora d’oferir estos tallers informatius. A més d’estes xarrades, la Regidoria organitza altres activitats orientades a millorar la qualitat de vida de les persones majors, fomentant la seua integració social i el seu benestar general.
Este tipus d’iniciatives forma part d’un compromís més ampli de l’Ajuntament de Sueca per “crear un municipi segur i accessible per a totes les edats, amb especial atenció a les necessitats de la gent gran, que són un dels pilars fonamentals de la nostra societat”, segons indicaren des del consistori.