IniciSUECASueca celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Sueca celebra el Dia Mundial de la Salut Mental

Un any més, la Fundació SAMS de Sueca, que atén persones amb trastorn mental greu, i l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (AFEM RB), han organitzat una sèrie d’actes per a commemorar hui, 10 d’octubre, el Dia Mundial de la Salut Mental. A les 11 del matí, ha tingut lloc la lectura d’un manifest en la plaça de l’Ajuntament en el qual han participat usuaris de la Fundació SASM i d’AFEM RB; les regidores d’Acció Social i Sanitat; i els alumnes del col·legi L’Encarnació, Héctor Ortells, de 2n ESO, i Judit Lapuebla i Carla Ferrer de 4t ESO.

En el manifest, Salva Expósito i Noelia Cabrera, usuaris de la Fundació SASM, així com la monitora, Ana Roselló, han reivindicat, entre altres qüestions, “una atenció sanitària adequada i humana, basada en el respecte i en la dignitat cap a la persona; ser part de la comunitat i col·laborar en ella; respectar la nostra capacitat de decisió; i que el tractament siga el més individual possible i estimule la nostra independència personal”. Per la seua part, Marcos Llopis, persona atesa per AFEM RB, ha explicat que l’objectiu d’enguany “és donar a conéixer les principals vulneracions de drets humans que es produeixen en l’àmbit de la salut mental, així com realitzar propostes perquè les persones amb problemes de salut mental no patisquen estes vulneracions que ocorren cada dia al nostre país”.

La regidora de Sanitat, Sari Sáez, ha remarcat la importància d’erradicar l’estigma, “una de les barreres més importants que troben les persones amb malaltia mental per a aconseguir que el seu procés de recuperació i inclusió siga possible, així com allò que dificulta el més important: la recerca d’ajuda. Una de cada 4 persones pot desenvolupar un problema de salut mental en la seua vida. Per tant, com a ciutadans i ciutadanes, hem de defensar els seus drets principals perquè puguen complir els seus objectius i aspiracions i, sobretot, perquè la bona salut mental no siga un luxe que només alguns puguen permetre’s”. Així mateix, ha remarcat la importància d’aplicar la perspectiva de gènere a la salut mental, “és necessari donar-li veu i protagonisme a les dones que pateixen un trastorn mental. Tradicionalment, s’ha tractat com una feblesa de caràcter o una culpa que s’havia d’assumir, qüestionant en molts casos la seua capacitat per a ser bones professionals, companyes, mares…”.

Per la seua part, la regidora d’Acció Social, Manoli Egea, ha assenyalat que la salut mental és un dret humà bàsic per a totes les persones, sense importar la seua procedència o condició. “Tot ésser humà té dret a ser protegit dels riscos que afecten la salut mental i a la llibertat, la independència i la integració en el seu entorn social, així com a una atenció accessible, digna i de qualitat”. Així mateix, Manoli Egea ha remarcat la labor que es realitza des de la Regidoria d’Acció Social en pro d’una major integració en la societat de les persones amb malaltia mental a través de l’accés al món laboral, gràcies, entre altres accions, a la creació l’any 2021 del Servei d’Atenció i Seguiment per a la Malaltia Mental (SASEM) o del Programa de Reducció de l’Estigma en Salut Mental i Diversitat Funcional, “que lidera esta Regidoria, i del qual formen part entitats públiques com ara el SASEM, la unitat de Salut Mental Infantil i de l’Adolescent (USMIA) i el Centre Ocupacional Municipal, així com les entitats AFEM RB i la Fundació SASM, a les quals volem donar les gràcies per tot el treball que realitzen dia a dia”.

En finalitzar la lectura del manifest, s’ha procedit al muntatge d’un puzle simbòlic amb el qual s’ha volgut remarcar la importància de cada peça, que representa l’atenció sanitària, l’entorn familiar i el social, per a la consecució del millor resultat final: un tractament òptim en el qual s’incloga també l’evolució, la recuperació positiva i el benestar del dia a dia.

Els actes han finalitzat amb una activitat denominada Biblioteca Humana en la qual han participat usuaris d’AFEM RB i la Fundació SASM, així com part de l’alumnat del col·legi L’Encarnació.

Més llegits