La mostra s’inaugura este dimecres d’abril a l’Ateneu Sueco del Socorro i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Sueca
L’Ateneu Sueco del Socorro acollirà, des d’este dimecres 16 d’abril, l’exposició Fugir de la misèria. Temporers espanyols a Europa, 1948-1990, un projecte de recerca històrica que posa el focus en l’emigració laboral d’homes i dones espanyols durant la postguerra i la dictadura franquista. La mostra romandrà oberta al públic fins al 14 de maig.
La proposta, comissariada per Sergio Molins García, professor d’història contemporània a la Universitat de Castella-La Manxa (UCLM), forma part d’un projecte seleccionat dins dels plans de recerca del Ministeri de Ciència i la Secretaria d’Estat de Memòria Democràtica. L’exposició compta també amb la col·laboració de la Fundació Pablo Iglesias, que ha cedit material documental i s’encarrega del muntatge itinerant a través del seu equip tècnic especialitzat.
A Sueca, el projecte ha rebut el suport de l’Arxiu Municipal, que ha col·laborat en la cessió de documentació històrica i ha facilitat el contacte amb veïns i veïnes del municipi que van haver d’emigrar a Europa per raons econòmiques en aquella època. Este testimoni local aporta una visió pròxima i humana a una realitat que va afectar milers de famílies arreu de l’Estat.
L’exposició mostra documents originals, fotografies i material audiovisual fruit d’una exhaustiva investigació en arxius com l’Arxiu Nacional de França, l’Arxiu del Ministeri de Treball d’Espanya i fons documentals de diverses forces antifranquistes vinculades al fenomen migratori, com el PCE, CCOO, PSOE i UGT.
Fugir de la misèria ja ha passat per ciutats com Cuenca, Ciudad Real, Fuente-Álamo, Albacete, Toledo, Guadalajara, Madrid, París, Montpeller, Alcalá de Henares i Alacant, entre altres. L’exposició és d’accés lliure i està dirigida a tota la ciutadania interessada en conéixer millor una part fonamental de la nostra història recent.