IniciOpinióFe, devoció i cames

Fe, devoció i cames

Opinió · 10é PELEGRINATGE A LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS 2024

El dissabte, dia onze de maig, vespra de la celebració de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, ben puntuals amb el banderí brodat per Finín i una cistella de flors dels pelegrins de Sueca vam acudir a la Parròquia de la Verge del Carme. Allí, davant de la porta ens esperava una imatge de la Mare de Déu dels Desemparats amb la firma del famós escultor José Esteve Edo que recentment ha sigut restaurada per una persona anònima. Aquesta imatge és una donació d’una família benefactora anònima que li l’ha donat a don Paco, el rector del Carme amb la finalitat de donar-li culte i que estiga oberta al públic en la capella de la parròquia. La imatge estava molt deteriorada per la humitat i abandonada en una caseta de camp de la marjal.

El primer any de fer la romeria nocturna a València, un periodista jove, Julián Sáez, va publicar la notícia al setmanari Suheca.com, amb el següent titular FE, DEVOCIÓ I CAMES. Semblava una bogeria i des d’aleshores han passat onze anys. Enguany, aquest periodista, ara regidor d’esports de l’Ajuntament de Sueca, s’ha sumat a aquesta aventura de recórrer la distància de Sueca a València per la nit, amb el seu fill Raül i la seua dona Eva, demostrant FE, DEVOCIÓ I CAMES.

A les 18:30 com estava previst va començar la missa amb les cançons del cor i l’acompanyament de les guitarres de Fran i Ampi. Una missa molt participativa amb lectures, ofrenes i al final es va beneir la imatge restaurada de la Mare de Déu dels Desemparats i a tots els pelegrins. Curiosament, també es va beneir a les càmeres de Sueca TV.

Una vegada fetes totes les benediccions i la tradicional foto de grup amb el rector don Paco, cap a les 19:30 hores, Ignaci Rocher va disparar la traca que donava el tret d’eixida al grup de pelegrins, un total de 250 persones, totes vestides amb les samarretes commemoratives de color blau. Va tindre l’amabilitat d’acompanyar-nos un tros en el trajecte de Sueca a Sollana, el senyor alcalde Dimas Vázquez que no la va poder fer tota per prescripció facultativa, cosa que sabem que li haguera fet molta il·lusió.

Juan Antonio Llopis, el president del Grup Senderista Olivetes Xafaes, anava al capdavant obrint camí i controlant el temps darrere del cotxe de la Policia Local de Sueca que ens va acompanyar fins a Sollana amb una distància de 9,5 quilòmetres. Ell, ha mostrat molt d’interés per a que tot eixira bé, coordinant-se amb els organitzadors Luis i Andrés que s’han encarregat de gestionar i sol·licitar els permisos corresponents a través de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sueca i amb l’especial ajuda de la funcionària Maria Ferri i Vicent Navarro. Tancant el grup de pelegrins, anaven darrere Andrés amb Ampi i Miguel fent de cotxe-escoba. Luis enguany anava en el cotxe de protecció civil fins a Sollana. Vam començar el recorregut encara amb la llum del dia, però poc a poc en arribar a Sollana ja era de nit.

En Sollana teníem el sopar preparat al Bar Els Clots, sopàrem entrepans, beguda i café. Després d’haver descansat tornàrem a iniciar el segon tram Sollana-Silla amb una distància d’onze quilòmetres. Ara agafa el relleu el cotxe de la Policia Local de Sollana i la Guàrdia Civil. En arribar a Silla vam fer un descans de 30 minuts al parc de l’avinguda d’Alacant de Silla. Després d’haver descansat agafà el relleu i ens acompanyà la Policia Local de Silla. Caminem per la carretera Vella de Madrid i passarem per les diferents poblacions sempre acompanyats per la Policia Local de cada una de les següents poblacions: Beniparrell, Albal, Catarroja, Massanassa, Alfafar i arribàrem al Pavelló Municipal Maria Pina de Benetússer a les 3:14 hores, havent fet ja un recorregut de 28,9 quilòmetres.

Ara ja es podia apreciar cares de cansament, algunes bombolles que comencen a fer acte de presència, però quina alegria el xocolate calentet i els panous de la Beata per a recuperar forces i donar l’energia que ens fa falta. Cal donar les gràcies a Blai, Desi, Eva, Xelo, Ignacio, Paco, Finín, Luis i Amparo que s’han encarregat del trasllat i preparació del xocolate que havia fet Luís amb l’ajuda d’Andrés. També cal donar les gràcies a l’Ajuntament de Benetússer, al conserge Alejandro, i al funcionari Joan Vázquez així com a la Regidoria d’Esports. Moltes gràcies per haver-nos deixat gaudir de tan magnífiques instal·lacions.

Finalment, a les 4,10 hores vam eixir cap a València per a fer l’últim tram de 10,2 quilòmetres, passem per la Torre i creuem el riu Túria. Caminant, caminant i passet a passat per la Creu Coberta entrem al carrer Sant Vicent Màrtir de València (3,8 quilòmetres), va ser considerada durant segles un dels carrers més llargs d’Espanya. Ací també ens acompanya la Policia Local de València i enguany ens sorprén com paren el trànsit en punts emblemàtics i de molta circulació com és la plaça Espanya per a que passem els pelegrins. Això dona peu a que comencem a fer forts aplaudiments d’agraïment a la Policia Local. Moltes gràcies per vetlar per la seguretat ciutadana. A eixes hores trobem discoteques en funcionament i els joves usuaris que estan a la porta, ens miren com si fórem una quadrilla de bojos. Hem de reconéixer que és un acte ESPORTISTA, SOCIAL i també ESPIRITUAL. Esportista perquè has d’estar en forma per a poder caminar quasi 42 quilòmetres per la nit, per a evitar algun esvaïment o esglai, com ens ha passat alguna vegada i ha hagut d’intervindre la nostra metgessa d’Olivetes Xafaes, Ángeles Bernal. És social perquè fas noves amistats compartint converses i moments d’alegria i cansament. Però també és espiritual per la gran devoció espiritual que tenim a la Mare de Déu.

Ja en la plaça de la Reina, davant del Micalet, ens fem la tradicional foto de grup. Ja ens preparem per a entrar a la Basílica, davant van el banderí i la cistella de flors dels pelegrins de Sueca, el públic ens dedica forts aplaudiments. Si hem de resumir tot el recorregut en dos paraules seria EMOCIÓ i CANSAMENT, però en arribar a la plaça de la Verge per a entrar a la Basílica l’EMOCIÓ és més gran que el cansament. Entrem a la Basílica de la Verge a les 5:45 i encara estan fent la missa de descoberta. Ens esperem i a les 6:00 és l’hora dels pelegrins. Totes les mirades dels assistents cap als ulls de la Mare de Déu. Tots en silenci li presenten les seues pregàries i les seues preocupacions, ELLA ens mira amb ulls de mare. Amparo i Finín li dediquen una oració a la Geperudeta de part dels suecans i suecanes finalitzant amb la frase: Valencians tots a una veu! VISCA LA MARE DE DÉU! Dedicant-li forts aplaudiments i alguns amb les llàgrimes a flor de pell de l’emoció.

AGRAÏMENTS DE LA ROMERIA

Els organitzadors de la Romeria a la Mare de Déu dels Desemparats i Grup Senderista de la Ribera del Xúquer Olivetes Xafaes, volem manifestar el nostre agraïment a:

Papereria Rocher, Copymat, Fundació SASM, Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Sueca, a Maria Ferri i Vicent Navarro, i al regidor d’Esports Julián Sáez, a la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Benetússer, a Joan Vázquez i al regidor d’Esports Rafael Del Rio, a Protecció Civil de Sueca, a la Policia Local de Sueca i de les diferents poblacions per on hem passat, Guàrdia Civil i Direcció General de Tràfic. A tots els pelegrins. Al rector don Paco de la Parròquia Verge del Carme i al senyor alcalde de l’Ajuntament de Sueca, Dimas Vázquez. A don Álvaro Almenar, vicerector de la Basílica de la Verge dels Desemparats.

Amparo Vendrell Fos, Grup Senderista de la Ribera del Xúquer Olivetes Xafaes

spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad