Els tres cementeris de Sueca. Construcció, història i trasllats, d’Enric Alforja Carbonell i Aida Ferri Riera, repassen la història i la simbologia d’estos espais
La Casa de la Cultura es va quedar xicoteta en la presentació del llibre Els tres cementeris de Sueca. Construcció, història i trasllats, obra dels suecans Enric Alforja i Aida Ferri. Una gran afluència de públic va voler acompanyar els autors en la eixida al carrer oficial (a la segona després d’ajornar-se a conseqüència de la DANA) d’un treball que tracta la mort i tot el que l’envolta com un fet històric i social important que configura la nostra manera de viure. Enric Alforja i Aida Ferri han bastit un documentat estudi sobre l’evolució dels espais de soterrament de Sueca on expliquen com el municipi ha tingut tres cementeris: a les immediacions de l’església de Sant Pere Apòstol, a la partida de la Pedra de Montó i, l’actual, a la partida de la Raconada. Estos emplaçaments han condicionat l’urbanisme de la ciutat, a més de ser un reflex de la societat del moment i el lloc on l’organització social es plasmava per última vegada buscant la transcendència i el record. Fruit d’eixa organització i jerarquia trobem tombes, panteons i nínxols de diferents valors que demostraven l’estatus de les persones i famílies que els ocupaven, talment passava als principals carrers de la vila. Els espais de soterrament també ens donen informació sobre fets històrics traumàtics, com ara la Guerra Civil que es fan palesos en l’existència de fosses comunes i ens mostren com ha canviat la interpretació que se’n fa d’elles, d’estar pràcticament amagades a ser estudiades i convertides en espais de reparació.
Cal no oblidar que els cementeris són una obra pública més i com a tal estan subjectes a processos administratius que generen documentació, conflictes i plets, i que han d’estar perfectament documentats. Enric Alforja i Aida Ferri han treballat tota eixa documentació per esclarir els fets més interessants de la història dels cementeris, d’igual manera que han estudiat els reglaments que hi regulaven el funcionament.
Els autors s’han centrat també en els valors artístics de làpides i panteons, que recullen l’evolució de l’art des de final del segle XIX fins a l’actualitat, i que són un patrimoni important i digne de protecció. A més, dediquen un apartat del llibre, ric en imatges, a la simbologia fúnebre que podem trobar a l’actual cementeri de Sueca, ajudant-nos a interpretar-la com un valor cultural.
Aida Ferri Riera i Enric Alforja Carbonell han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, a través de la Regidoria de Cultura, i amb l’edició de Pau Àlvarez López, d’Edicions 96.
“L’obra reuneix les característiques que ha de tindre un projecte cultural per a ser recolzat per l’administració pública: està escrita per autors de la nostra ciutat i, al mateix temps, contribueix a donar a conéixer Sueca a través de la seua història, cultura i patrimoni. És un treball valuós que ens acosta al passat de la nostra ciutat a través d’una investigació detallada i apassionant”, en paruales de la regidora de Cultura, Mercè Sorrentino, qui també va celebrar “la magnífica edició de l’obra feta per Edicions 96”.