La jornada, organitzada per Premsa Comarcal Valenciana, ha inclòs la participació d’AITEX, AIJU, Fundació Campus Ontinyent i el Campus d’Alcoi així com quatre empreses exemple de l’aposta pel talent i el territori
El Centre Cultural Caixa Ontinyent acollia, este dimecres 22 de novembre, la segona edició del fòrum ‘Arrels, empreses compromeses amb el territori’, organitzat per l’Associació Premsa Comarcal Valenciana i la Generalitat Valenciana i que ha comptat amb el patrocini de Caixa Ontinyent, AIJU, AITEX, Fundació Campus Ontinyent i el Campus d’Alcoi de la UPV.
La jornada comptava amb l’assistència d’alumnat del Campus Ontinyent i del Campus d’Alcoi, així com una nodrida representació del món empresarial i associatiu de les comarques centrals i alcaldes i regidors de diferents localitats de la Vall d’Albaida i comarques veïnes.
En l’obertura de la jornada participaven José Pla, president de Caixa Ontinyent; Natalia Enguix, vicepresidenta de la Diputació de València i tinent d’alcalde d’Ontinyent; Santiago Sanchis, president de Premsa Comarcal Valenciana i Felipe Carrasco, secretari autonòmic d’Indústria, Energia i Comerç. Natalia Enguix destacava la importància de compartir esforços per a potenciar el teixit empresarial, així com la necessitat de potenciar la formació, i recordava l’esforç del consistori ontinyentí per a consolidar el Campus Ontinyent a la ciutat i la comarca.
El secretari autonòmic d’Indústria, Felipe Carrasco, ressaltava la importància de comptar amb empreses pegades al territori i avançava que la Comunitat Valenciana “està en un moment dolç”, perquè serà pol d’atracció d’inversions importants. Carrasco animava a les empreses a posar en valor tot el que fan i en eixe sentit, destacava el paper de jornades com la de hui per a precisament donar oportunitat a les empreses a presentar els seus projectes i donar-los a conéixer.
Santiago Sanchis, per part seua, agraïa el suport de Caixa Ontinyent i de la resta d’entitats involucrades en la jornada, com la Fundació Campus Ontinyent, el Campus Alcoi UPV, AITEX i AIJU.
En la primera taula, moderada pel director de Suheca.com i la revista Estil Xavi Bosch, participaven Pau Bernabeu (director del Campus d’Alcoi UPV), José Cantó (director del Campus Ontinyent UV), Vicente Blanes (director d’AITEX) i Manuel Aragonés (director d’AIJU). Tots ells coincidien a assenyalar la importància de comptar a les comarques centrals amb dos campus universitaris per a retindre talent, però també destacaven la necessitat que estos campus estiguen ben dotats i tinguen la inversió adequada.
Manuel Aragonés, director d’AIJU, animava als estudiants allí presents a convertir en projectes les seues ganes de crear, al mateix temps que destacava la creació de valor afegit com a element per a retindre el talent en el territori.
Per part d’AITEX, el seu director, Vicente Blanes, llançava un missatge molt clar als estudiants quant a la necessitat de dominar molt bé l’anglés i apostava també per pensar en clau territori àmplia. “Totes les entitats del territori han de col·laborar perquè això ens enforteix com a societat, com a indústria i com a territori”, exposava.
Pau Bernabeu, director del Campus d’Alcoi explicava el projecte de generació espontània que duu a terme el campus i apel·lava a trobar recursos econòmics per a convertir les idees en empreses.
José Cantó, director del Campus Ontinyent, defensava la necessitat de crear sinergies entre tots dos campus i recordava que tindre bons professionals en l’àmbit de la salut, l’educació o l’activitat física redunda en la millora de la qualitat de vida i, per tant, a arrelar a les persones al territori. Cantó també posava sobre la taula el problema del deficient sistema de transport que actualment pateixen estes comarques.
Exemples d’innovació
En la segona taula redona, han sigut quatre els exemples d’empreses innovadores. Així, Joan Gisbert, CEO de CreaValo exposava com la seua empresa ha sorgit després de detectar el problema que tenien moltes empreses tèxtils amb els residus que generaven.
Daniel Ibiza, CEO d’AIUDO, empresa referent com a plataforma tecnològica d’ajuda a domicili amb l’objectiu de proporcionar cuidadors, posava en relleu les traves burocràtiques i impositives que les empreses es troben a Espanya i ho contrastava amb les facilitats que va tindre quan va decidir expandir-se al Regne Unit.
Francisco Pérez, gerent de Fresdental Grup 3D Solutions, animava als estudiants a no parar de ser curiosos i investigar què s’està fent en altres llocs. També llançava la idea que des dels col·legis es visitara els polígons industrials i les seues empreses per a així acostar a l’empresariat a la societat i viceversa.
Mario Salido, estudiant del Campus Alcoi, exposava el projecte en el qual juntament amb els seus companys està treballant: la creació d’una startup, Fiber Palm, que ha ideat un producte a partir de les fulles de les palmeres, una idea que espera l’any pròxim veure convertida en empreses. Proporcionar material per al casc de menudes i mitjanes embarcacions és una de les primeres utilitats a la qual destinaran este nou material.
Els problemes de finançament per a empresa de recent creació, la falta de mà d’obra especialitzada o les traves burocràtiques eren alguns dels assumptes que els participants coincidien a assenyalar com a aspectes en els quals es necessita avançar.
Estes quatre empreses mostraven el seu treball als expositors instal·lats en el hall del Centre Cultural Caixa Ontinyent, de manera que els assistents no sols van poder escoltar als seus responsables sinó també conéixer de primera mà els seus projectes.
La jornada tenia prevista l’assistència del president de la Generalitat per a la clausura, però la convocatòria d’un ple en les Corts ha impedit la presència de Carlos Mazón. Per això, s’ha dirigit a tots els assistents a través d’un vídeo. Per a finalitzar el fòrum ‘Arrels’, José Pla destacava la col·laboració conjunta entre territoris i entitats i recordava la importància de la innovació i la digitalització per a crear valor afegit. Pla també apostava per la combinació de la formació tècnica amb la humana i destacava la necessitat d’impulsar la cultura financera entre els joves i l’empresariat.
Tancava la jornada l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui feia valdre la importància de comptar amb un campus universitari, l’any en el qual el Campus Ontinyent compleix el seu 25 aniversari. El primer edil ontinyentí animava a continuar desenvolupant eines per a retindre talent en el territori.