IniciSUECASueca esquiva la catàstrofe natural més gran en la Comunitat Valenciana

Sueca esquiva la catàstrofe natural més gran en la Comunitat Valenciana

El municipi eludeix els danys directes de la Dana i no sofreix les pluges torrencials ni el desbordament del riu Xúquer

La ciutat de Sueca va tornar a esquivar de ple la tragèdia. En este cas, la considerada ja com a catàstrofe natural més gran que ha patit la Comunitat Valenciana. Més d’un centenar i mig de morts ha deixat ja la dana més mortal que ha passat pel nostre territori. Anaven avisant-ho des de la setmana passada: la Dana podia ser terrible. Però ningú esperava que colpejara de la manera que ho va fer. Municipis tan propers a Sueca com Algemesí, Riola, Carlet o Alcúdia patien -estan patint- unes conseqüències que deixen molta destrucció i, el pitjor de tot, moltes vides de camí. Mentre que a localitats riberenques com Torís queien 630 l/m2 en 24 hores (la major xifra registrada en la Comunitat Valenciana este segle XXI), a Sueca no queia pràcticament una gota. No massa lluny, a l’Alcúdia recollien 220 l/m2 i a Carlet i Benifaió, un tornado s’enduia fàbriques i tombava els camions a l’autovia. Es tractava del primer miracle: el de no trobar-se de ple amb les inclemències meteorològiques directes de la dana. 

A Sueca, si bé el dimarts 29 el vent va bufar fort, el protocol establert pel consistori davant la situació que venia havia previngut l’accés als parcs i jardins i el tancament dels centres escolars. Així mateix, el Consell Agrari Municipal i el personal de l’Ajuntament treballava en diferents punts del terme per tal de protegir les zones amb major risc d’inundació.

S’activava l’alerta hidrològica en els municipis riberencs del riu Xúquer des d’Algemesí fins a la desembocadura de Cullera. Des de l’Ajuntament de Sueca advertien a la ciutadania i els pregaven que no s’aproparen als rius, barrancs i zones inundables. “Fins i tot, encara que no hi haja pluja en la nostra zona, les precipitacions en àrees pròximes estan provocant que augmente perillosament el cabal”, indicaven en xarxes. 

Però la dana que va inundar la província de València es convertia en hores en la gota freda més catastròfica, per extensió, danys i vides humanes del segle XXI a la Comunitat Valenciana, assolint un nivell de destrucció comparable a les pitjors catàstrofes del passat. El riu Magre iniciava el seu desbordament en Utiel abans de migdia i després baixava provocant grans danys en localitats com Algemesí o Carlet. Per altra banda, el Túria també arrasava municipis com Paiporta, Riba-roja o Sedaví. Feia hores que Utiel havia quedat baix l’aigua, però l’avís als mòbils arribava a les 20:11, massa tard. Molt tard per a totes aquelles persones que havien continuat fent la seua vida rutinària i no s’havien quedat a les seues cases. Eixe primer avís que vam poder escoltar simultàniament en els telèfons mòbils quedarà en la memòria col·lectiva com l’anunci d’una catàstrofe que s’haguera pogut minimitzar si s’haguera actuat abans.

Segon miracle

Mentrestant, el riu Xúquer també recollia els milers de litres d’aigua caiguts durant la jornada en les comarques centrals de València i començava a augmentar el seu cabal de manera perillosa. Els suecans i les suecanes seguien el seu creixement amb por i, els més majors, recordaven l’episodi de la pantanà. Abans de la mitjanit, el Xúquer baixava de manera quasi violenta i començava a assomar-se per l’Escorxador Municipal, però les característiques del cordó que rodeja la localitat aconseguien -una vegada més- que les aigües no desbordaren pel terme. Sueca sumava un segon miracle i eludia el perill. 

spot_img
spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad