El Centre Ocupacional Municipal (COM) i el Centre d’Educació Especial Miquel Burguera foren els encarregats de preparar la jornada
El municipi de Sueca va celebrar, el matí de divendres 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Els actes, programats des del Centre Ocupacional Municipal (COM) i el Centre d’Educació Especial Miquel Burguera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca, es van iniciar en la placeta del Convent, des d’on va partir una marxa reivindicativa fins a la plaça de l’Ajuntament en la qual van participar, a més d’usuaris de tots dos centres organitzadors, alumnat del col·legi Luis Vives i del cicle superior d’Integració Social de l’IES Joan Fuster, associacions locals, un gran nombre de ciutadans i ciutadanes i una representació de la corporació municipal, formada per les regidores d’Acció Social, Sari Saéz; Sanitat, Carolina Torres; Serveis Municipals, Pilar Moncho; i Comerç, Teresa Ribes.
“Des de l’Ajuntament, sempre estarem al costat de les persones amb discapacitat, participant en tot allò que organitzen, no sols hui, que és un dia un poc més especial pel que es commemora, sinó durant tot l’any. La finalitat d’esta caminada, i de tot el que s’ha programat, és que el col·lectiu tinga molta visibilitat i que siga escoltat, i la millor manera d’aconseguir-ho és eixint al carrer i fent soroll”, va assenyalar la regidora d’Acció Social, Sari Sáez.
Els i les participants van realitzar la marxa a peu fins a la plaça de l’Ajuntament, on es va llegir un manifest per part d’Iván Moreno, usuari del COM, i d’altres usuaris i usuàries del Centre d’Educació Especial Miquel Burguera. El manifest es va iniciar amb un record emotiu a les víctimes de la Dana i a les seues famílies, “les persones amb discapacitat que van morir o es van enfrontar a riscos addicionals durant esta catàstrofe, han sigut víctimes d’un sistema d’emergències que ha demostrat ser insuficient i excloent. Per això, reclamem un sistema que cobrisca les nostres necessitats. Esta tragèdia ha demostrat les barreres que tenim per a l’accessibilitat universal i per a la inclusió social, i la falta de protecció dels drets d’este col·lectiu en situacions d’emergència”, van assenyalar.
Solucions ràpides
Així mateix, els intervinents van demanar a les autoritats, i a tota la societat, “una solució ràpida i inclusiva que ens assegure la nostra dignitat, seguretat i autonomia. No és només una qüestió de justícia, és també una qüestió d’humanitat”. Finalment, van indicar que “hui alcem la veu per a dir que la inclusió en situacions d’emergència és un dret i una obligació. La igualtat ha de ser el més important. La diversitat és positiva. Necessitem una actuació ràpida per a aconseguir una societat millor. Ser inclusius no ha de ser només un objectiu, ha de ser la nostra identitat i el nostre futur”.
Al costat dels i les usuaris/àries del COM i del Centre d’Educació Especial Miquel Burguera, van intervindre també la terapeuta ocupacional de l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental Ribera Baixa (AFEM RB), Gloria Melero; i les regidores Sari Sáez, Carolina Torres i Pilar Moncho; les quals van agrair la participació de totes les persones amb discapacitat i la seua contribució “tan positiva” a la societat.
Després del manifest, el matí reivindicatiu ha finalitzat amb una sessió de música en la qual han participat activament tots els i les presents.