IniciSUECASueca projecta la seua paella al món amb una edició històrica del...

Sueca projecta la seua paella al món amb una edició històrica del Concurs Internacional

La 64a edició del certamen reunirà per primera vegada representants dels cinc continents i ret homenatge al llegendari futbolista suecà Antonio Puchades

Amb el paisatge emblemàtic de la Muntanyeta dels Sants com a teló de fons, entre camps d’arròs que simbolitzen l’essència agrícola i cultural de la ciutat, Sueca va presentar oficialment la 64a edició del seu Concurs Internacional de Paella Valenciana. Es tracta d’un dels esdeveniments gastronòmics més antics i prestigiosos d’Espanya, i enguany es prepara per viure una edició especial marcada per la participació, per primera vegada, de cuiners arribats dels cinc continents.

Esta fita històrica ha sigut possible gràcies a la incorporació d’un participant del Marroc, que se suma als representants confirmats d’Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. L’assoliment simbolitza no només l’èxit de convocatòria del concurs, sinó també la seua vocació de pont cultural entre tradicions culinàries del món, amb la paella com a nexe d’unió.

“El nostre Concurs és molt més que una competició gastronòmica: és un acte d’identitat i d’intercanvi cultural. Amb cada nova edició, demostrem que la paella és un plat que connecta pobles i persones, que parteix de la tradició local però que s’ha guanyat el cor del món”, va declarar l’alcalde de Sueca, Julián Sáez, durant la seua intervenció.

Del camp al món: un lema carregat de simbolisme

L’edició d’enguany no només estarà marcada per l’expansió internacional, sinó també per un profund sentit de pertinença i homenatge. El cartell oficial del certamen està dedicat a la figura d’Antonio Puchades, futbolista nascut a Sueca que va arribar a disputar un Mundial amb la selecció espanyola. La imatge promocional, obra de la dissenyadora gràfica local Laura Granell, connecta la trajectòria de Puchades amb el recorregut simbòlic de la paella: des de l’arrel local fins al reconeixement mundial.

“El lema d’enguany, ‘Del camp al món’, reflecteix eixa connexió entre el que naix de la terra i es projecta cap a l’exterior. Així ho va fer Puchades amb la seua carrera, i així ho fa la paella valenciana cada vegada que creua fronteres. És un homenatge necessari i emotiu, dins de la celebració de l’‘Any Puchades’”, va explicar l’alcalde, que també compta amb la delegació d’Esports.

Una estructura renovada amb noves semifinals

La regidora de Turisme i responsable del certamen, Teresa Ribes, va anunciar dues importants novetats en el sistema de selecció dels participants. D’una banda, la semifinal autonòmica —que es va recuperar en l’edició passada— se celebrarà el pròxim 14 de juliol a Castelló de la Plana, i triarà els 12 millors cuiners de la Comunitat Valenciana. De l’altra, per primera vegada en la història del concurs, es durà a terme una semifinal nacional a Guadalajara, el 25 de maig, de la qual eixiran 10 finalistes més.

“És un pas fonamental per millorar encara més la qualitat de la competició i garantir la selecció dels millors professionals”, va destacar Ribes. “A més, vull agrair el treball i la implicació dels ajuntaments de Castelló i Guadalajara, que han demostrat un gran entusiasme per formar part d’este esdeveniment”.

La regidora va voler remarcar també la importància de les col·laboracions institucionals i privades, així com de l’equip humà darrere del certamen, agraint a organitzadors, patrocinadors, mitjans i, sobretot, a la ciutadania de Sueca, “que any rere any converteixen este concurs en una festa compartida”.

Selecció exigent i vocació internacional

El director del Concurs, Tony Landete, va explicar amb detall el procés de selecció dels participants. A més dels 12 finalistes de la Comunitat Valenciana i els 10 seleccionats a nivell estatal, s’hi sumaran tres representants locals de Sueca i 10 concursants internacionals, que eixiran de les semifinals confirmades a Osaka (el Japó) i Huamantla (Mèxic). A més, l’organització es reserva fins a cinc places addicionals per a cuiners internacionals que puguen quedar fora de la primera selecció per motius justificats.

“Volem garantir una edició d’alt nivell, amb cuiners que entenen la paella com una expressió cultural, no sols com una recepta. Amb les semifinals, assegurem una selecció rigorosa i justa, que reforça el prestigi del nostre concurs”, va explicar Landete.

Formació, rigor i passió per la paella

El coordinador gastronòmic del certamen, Adolfo Cuquerella, va reafirmar el seu compromís amb l’autenticitat i la formació. Va destacar la importància de cuidar tots els detalls del procés de cocció, i va anunciar que, durant les semifinals, es realitzaran masterclass i showcookings oberts tant als professionals com al públic.

“Una bona paella no és sols una qüestió d’ingredients, sinó de respecte pel mètode tradicional. I això és el que defensem des del Concurs de Sueca”, va afirmar Cuquerella, que forma part de l’organització des de fa diverses edicions.

També va prendre la paraula el president del Gremi d’Hostaleria de Sueca i PlatgesSalvador Ortega, qui va expressar el seu agraïment a l’Ajuntament per la confiança dipositada i va reconéixer la tasca dels restaurants locals implicats en la preparació del dinar de presentació. “Som part d’esta gran festa, i és un orgull poder mostrar al món el que fem des de la nostra cuina”.

Un suport institucional i empresarial creixent

L’acte va comptar amb la presència de representants polítics i institucionals, com Daniel Arnal, director de Centres de Formació CdT; Víctor Juan Morejón, regidor de Turisme de Guadalajara; i Arantxa Miralles, regidora de Turisme de Castelló de la Plana. També van estar en la cita una nodrida representació dels mitjans de comunicació, que van poder cobrir la presentació i entrevistar als protagonistes.

Prèviament a l’acte, es va realitzar la firma de convenis amb patrocinadors, els quals van manifestar la seua satisfacció per formar part d’un esdeveniment tan arrelat i reconegut. La implicació del teixit empresarial i institucional ha sigut clau per al creixement sostingut del concurs, que cada any atrau més públic i repercussió mediàtica.

Una cita amb identitat pròpia

El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca no és només una competició culinària. És una celebració de la cultura suecana -i, per extensió, valenciana-, un espai de trobada entre tradició i innovació, un reconeixement a l’esforç dels professionals de la cuina i una plataforma única per a projectar el nom de Sueca i de la paella arreu del món.

spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad