IniciAltres notíciesLa Diputació vol que els ajuntaments puguen cobrar la taxa de residus...

La Diputació vol que els ajuntaments puguen cobrar la taxa de residus que consideren

Natàlia Enguix demanarà a l’Estat que tinga en compte als ens locals, que s’oposen a repercutir el cost total del servici de recollida del fem en la ciutadania

La Diputació de València debatrà este dilluns 30, en el ple de setembre, la moció contra la nova taxa de residus del Govern central presentada per la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, a través del grup Ens Uneix al qual representa en la corporació provincial. El text qüestiona el tribut estatal que ha de finançar el servei de recollida, transport i tractament de residus sòlids urbans, repercutint el cent per cent del cost als veïns. Els ajuntaments que no apliquen esta taxa hauran de fer-ho de manera obligatòria.

En opinió d’Enguix, “el municipalisme està unit contra esta nova taxa que pretén incrementar la pressió fiscal sobre la ciutadania, i que en molts casos duplicarà, triplicarà i fins i tot podria quadruplicar els rebuts que actualment s’estan pagant”. La vicepresidenta primera de la Diputació considera “injust que no es permeta als municipis que disposen de recursos reduir eixe impacte, com succeïx fins ara”. A més, “el problema del nou tribut afectarà especialment els municipis xicotets i mitjans, que són la majoria i que poden veure’s afectats per pujades desproporcionades per als seus veïns”, afig Enguix.

La nova taxa, que té el seu origen en una directiva marc europea i que perseguix el pagament per generació en un futur, va ser anunciada al maig per l’Executiu central i haurà d’estar aplicada en tots els ens locals abans d’abril de 2025. En este sentit, els consistoris més grans treballen en mesures que servisquen per a compensar l’aplicació de la taxa de residus estatal i evitar així que s’incremente la pressió fiscal en els seus municipis.

“Desigualtat”

Natàlia Enguix exposa que la normativa “augmentarà la desigualtat al no basar-se en la capacitat econòmica de les persones contribuents, ja que les taxes de la recollida del fem s’apliquen de manera uniforme sense tindre en compte el consum, la generació de residus i la renda de cada família”. La vicepresidenta primera de la Diputació de València insistix que el nou tribut “és un atac a l’autonomia de l’administració local, en obligar a incrementar el pagament fins i tot als ajuntaments sanejats que poden fer front al dèficit que genera el servici”.

La moció acorda instar el Govern d’Espanya a no obligar els ajuntaments a incrementar la taxa de recollida de residus, així com a escoltar la veu del municipalisme, que s’oposa a repercutir la totalitat del cost del servici en la ciutadania.

spot_img
spot_img

Més llegits

Esta web utilitza cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Fent click en el botó Aceptar acceptes l\'ús d\'estes tecnologies.    Más información
Privacidad