IniciAltres notíciesLa Diputació injecta més diners a les mancomunitats per a vertebrar el...

La Diputació injecta més diners a les mancomunitats per a vertebrar el territori

La Diputació de València incrementa de huit a deu milions d’euros el pressupost per a les mancomunitats en el marc del Pla Obert d’Inversions, el programa quadriennal que no sols injecta més diners a estos ens supramunicipals sinó que, en paraules de la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació, Natàlia Enguix, “implica estes mancomunitats en la vertebració del territori i la comarcalització de la província”.

Enguix va reunir, el passat dimecres 15 de maig en el Saló de Reines de la seu central de la Diputació, als presidents, presidentes i personal tècnic de les 24 mancomunitats valencianes, com a colofó a “la ronda de jornades tècniques que vam iniciar amb la presentació a Torrent d’este pla històric, amb 350 milions d’euros d’inversió a quatre anys, i que hem continuat a Bétera, Ontinyent, Bunyol i Carcaixent per a explicar les novetats del pla als responsables i tècnics dels municipis”.

La partida global del Pla Obert supera en 60 milions la dotació dels plans d’inversions de l’anterior legislatura, la qual cosa incrementa l’assignació econòmica en totes les comarques. Malgrat això, la vicepresidenta Natàlia Enguix, en coincidència amb els eixos de la gestió del govern que dirigeix Vicent Mompó, va insistir que el més destacable del pla “és la seua flexibilitat, les facilitats que tindran els ajuntaments per a presentar els seus projectes fins a juny de 2027 i l’acostament dels tècnics de la Diputació als municipis per a ajudar-los en els procediments, tant a través del servei de Cooperació com de les oficines comarcals que estem posant en marxa”.

En un acte on el protagonisme va ser de les mancomunitats, Enguix va posar en valor el treball que realitzen en la vertebració del territori i va destacar la seua labor en la tasca de comarcalització que està duent a terme el govern provincial. “Per a aconseguir pobles i ciutats cada vegada més europees, on són importants l’aigua, les zones verdes i esportives i les inversions amb perspectiva de gènere, és fonamental comptar amb estes agrupacions de municipis que treballen en projectes comuns per a les comarques”.

Transgressors

La responsable de Cooperació Municipal va instar els càrrecs públics i tècnics presents en l’acte a “posar en marxa projectes transgressors que servisquen per a combatre la despoblació i no buidar els municipis d’interior, la qual cosa no implica deixar de costat les necessitats bàsiques d’estos pobles”. “És important arreglar els carrers i els camins, però també dinamitzar les obres que milloren el cicle integral de l’aigua i les zones verdes i esportives, sense oblidar la igualtat i eixe urbanisme amb perspectiva de gènere que incentivarem en el Pla Obert”, va afegir Enguix.

La vicepresidenta va avançar, quant a l’aposta per l’urbanisme feminista, que tant els ajuntaments com les mancomunitats disposaran d’un manual elaborat per Inés Novella, Càtedra Unesco de Polítiques de Gènere de la Universitat Politècnica de Madrid, amb recomanacions per a incorporar eixa perspectiva en les inversions del Pla Obert.

Natàlia Enguix va estar acompanyada per l’equip de Cooperació Municipal que encapçala Pedro Domingo, i que com ja succeïra en les reunions comarcals, es van resoldre els dubtes plantejats pels assistents a la jornada.

Més llegits