L’acció està emmarcada dins del Programa de Reducció de l’Estigma en Salut Mental i Diversitat Funcional
El Centre Ocupacional Municipal (COM) de Sueca ha realitzat este matí una activitat que ha comptat amb la participació d’escolars del municipi, dins del Programa de Reducció de l’Estigma en Salut Mental i Diversitat Funcional, del qual formen part també la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Sueca, l’Associació de Familiars i Malalts Mentals Ribera Baixa (AFEM RB), la Fundació SASM, la Residència i Centre de Dia municipals, el Servei d’Atenció i Seguiment de les Persones amb un problema greu de salut (SASEM) de l’Ajuntament i el Departament de Salut de la Ribera.
L’objectiu del Programa és erradicar este estigma en salut mental i diversitat funcional des de tots els àmbits: social, comunitari, educatiu i sanitari. Així mateix, les entitats que formen part, col·laboren al llarg de l’any posant en marxa diverses activitats que compten sempre amb la participació d’un centre escolar del municipi, sent enguany el col·legi Luis Vives. «Les persones amb diversitat funcional continuen sent víctimes de juís discriminatoris per part de la societat en relació a la seua acceptació i participació social. Així mateix, l’estigma pot veure’s reduït si existix una major conducta prosocial, un major nivell d’empatia, cap a les persones amb discapacitat intel·lectual», ha assenyalat la regidora d’Acció Social, Sari Sáez.
En l’activitat proposada este matí, l’alumnat de 3r de Primària ha participat en els tallers que realitza el COM amb l’objectiu que puguen valorar millor les capacitats dels usuaris i usuàries. «També els hem oferit una part més teòrica, perquè coneguen totes les activitats que realitzem en el centre: esportives, de neteja personal, de relaxació, relacionades amb el dia a dia (utilitzar els diners per a pagar, demanar cita en el Centre de Salut…), de fisioteràpia, i aquelles que els poden ajudar a trobar un treball, entre altres», han assenyalat responsables del COM. Per a Sáez, l’estigma cap a les persones amb discapacitat, «impedix un desenvolupament normalitzat en els diferents escenaris de la vida quotidiana, perquè estes persones han de demostrar contínuament que presenten capacitats suficients per a fer moltes de les activitats de la vida diària, instrumentals, d’oci, participació social i laboral».