Els guanyadors del primer premi s’enduran targetes regal per un valor de 1.000 euros i en total hi haurà 2.800 euros repartits en quatre premis
L’Ajuntament de Sueca, a través de les regidories de Turisme i la responsable del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, ha convocat la primera edició del Concurs de Paelles Amateur amb l’objectiu de posar en valor la tradició i cultura entorn del nostre plat més internacional per part de la ciutadania de Sueca. Cal recordar que en els més de 60 anys d’història del concurs suecà de paelles, els cuiners amateurs també han tingut en moltes ocasions la seua importància.
El Concurs Amateur se celebrarà el pròxim 25 de març al Parc de l’Estació, i a l’igual que en el Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, els 40 participants comptaran amb els mateixos ingredients per a cuinar la paella seguint la recepta oficial del certamen internacional. Les inscripcions estaran obertes fins al pròxim 20 de març, a les 14 hores, i pot optar qualsevol ciutadà o ciutadana empadronat a Sueca i major de 18 anys. “Estic molt contenta perquè l’acollida està sent molt bona i la gent està molt receptiva perquè, encara que siga un concurs amateur, és un concurs amb totes les garanties”, va assenyalar la regidora responsable, Manoli Egea.

Pel que fa als premis, els guanyadors aconseguiran targetes regal per a utilitzar en els comerços adherits a la II Campanya ‘A Sueca compra + per -‘ i als associats al Gremi d’Hostaleria de Sueca i Platges, per un import de 1.000 euros, per al primer; 700, per al segon; i 400 euros per al tercer. A més, el guanyador formarà part del jurat de la 62 edició del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, que se celebrarà el 10 de setembre. També s’entregarà un premi de 700 euros en targeta regal a la millor paella cuinada per un participant major de 65 anys.
“En el transcurs del Concurs Amateur, aprofitarem per a realitzar el sorteig d’entrades entre la ciutadania per a assistir al 62 Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca al setembre”, va explicar Manoli Egea, qui va indicar també que, “una vegada les paelles del Concurs Amateur hagen sigut valorades pel jurat, la ciutadania i visitants podran degustar-les al preu simbòlic d’1 euro la ració.
La regidora responsable de l’àrea va explicar que es tracta d’una idea que li va proposar l’alcalde fa algun temps, coincidint amb les presentacions de les últimes edicions del Concurs Internacional, sobre la possibilitat de crear un concurs amateur per a ciutadans no professionals de la cuina “perquè ací, a Sueca, hi ha molt bons cuiners i es fan molt bones paelles, i considerem que es mereixen també un esdeveniment que reconega els seus mèrits al voltant d’este plat”.
L’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va assenyalar el seu especial interés en què poguera celebrar-se este esdeveniment gastronòmic amateur, “en diverses ocasions li ho vaig comentar a la regidora responsable perquè els nostres veïns pogueren demostrar les seues excel·lents qualitats. La irrupció de la pandèmia va provocar que es retardara la iniciativa, però enguany, per fi, podrem celebrar-lo. Sabem que a Sueca, a nivell privat i familiar, existeix un grandíssim nivell, i per això, brindem l’oportunitat a tota aquella persona que vulga participar”.
Les bases d’un concurs que ha anat canviant al llarg del temps

La festa ha canviat al llarg del temps, influïda per la política i la societat de cada moment. L’any 1979, el primer ajuntament democràtic transformà el concurs en popular, hi participaven colles i la paella havia de ser valenciana a lliure criteri. L’any 1984, al concurs hi havia dos categories: professionals i aficionats, fins que l’any 1987, al concurs oficial, hi tornaren a participar sols cuiners professionals i es van establir ingredients únics i obligatoris per a la paella.
L’any 1987 ja hi participaren en el Concurs de Paelles cuiners d’altres parts del món. El concurs començava a enlairar-se, però fins al 1990 no durà la paraula «Internacional» en el seu nom.
També l’any 1987 es va crear la recepta oficial que es publicà a les bases del concurs i a la que s’havien ‘ajustar tots els participants. Curiosament, s’ha descobert després que és la mateixa recepta que en l’any 1961, en el primer concurs, utilitzà Jacinto Perea, el guanyador.