Dissabte, 25 març, 2023
IniciSUECASueca acull les I Jornades Professionals 'Cap a un nou model d'FP'

Sueca acull les I Jornades Professionals ‘Cap a un nou model d’FP’

Van participar diverses associacions i empreses del municipi

L’Institut Joan Fuster, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sueca, va organitzar les I Jornades Professionals ‘Cap a un nou model d’FP’ amb l’objectiu que “diferents col·lectius i empreses del municipi informen el nostre alumnat sobre les seues necessitats i tot allò que consideren important, a fi d’oferir-los una visió real del món laboral i que els joves puguen comprovar com és d’útil la formació que estan rebent a les aules”, va explicar la directora de l’IES Joan Fuster, Laura Mompó, qui va mostrar la seua satisfacció a causa del gran acolliment que ha tingut la iniciativa per part de l’alumnat i de les empreses, associacions, institucions i col·lectius del municipi que van participar. 

Professionals de l’educació i empreses, a l’IES Joan Fuster. AJ. DE SUECA

En les Jornades, que al principi anaven a desenvolupar-se en un dia, però que a causa del volum que van anar adquirint es van programar per a tota la setmana, van participar diferents associacions i empreses del municipi l’activitat dels quals està relacionada amb les quatre famílies dels cicles formatius que ofereix el centre: Serveis Socioculturals i a la Comunitat; Administració i Gestió; Transport i Manteniment de Vehicles; i Instal·lació i Manteniment. Així, a més de l’Agència de Desenvolupament Local i Ocupació (ADL) de l’Ajuntament de Sueca, van col·laborar en les Jornades, aportant experiències i informació a l’alumnat: el Grup Castillo, la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD C.V.), la Unitat de Respir de l’Associació de Persones Majors d’Albalat (APEMAR), UGT PV, l’Associació Síndrome de Down de València (ASINDOWN), Caixa Popular, CCOO PV, LABORA; i les empreses Naqua, Bridgestone, Lumax, Stadler Rail, Seat, Norauto i Serraglass, entre altres. 

“El nostre interés era oferir unes Jornades sectoritzades per famílies amb dos fins principals: el formatiu, per a l’alumnat, però també que serviren a les empreses que busquen alumnes per a fer pràctiques. En participar associacions i empreses del sector, l’alumnat es mostra més motivat i receptiu. I, a més, pot comprovar les eixides que té la formació que està adquirint”, va explicar Lluís Sais, cap d’estudis de Cicles Formatius.

L’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va mostrar la seua satisfacció per l’èxit de les Jornades, “calia que l’Ajuntament col·laborara i fora present en esta iniciativa, com a institució implicada en la formació professional. Des de l’inici de la legislatura, hem sol·licitat en reiterades ocasions a la Conselleria poder ampliar la nostra oferta amb nous cicles d’FP, com ara l’Atenció a Persones Dependents. D’altra banda, l’Ajuntament havia de ser present també com a organisme col·laborador a l’hora d’oferir pràctiques a l’alumnat en les pròpies dependències municipals. Per tot això, i, a més, com a profesor d’FP que sóc, estic molt content que estes primeres Jornades s’hagen organitzat i que hagen tingut tanta repercussió”. En la mateixa línia es va expressar el regidor d’Educació, Joan Carles Vázquez, qui es va mostrar molt satisfet “de l’èxit i la gran acceptació per part de les empreses, associacions i institucions que volien transmetre informació a l’alumnat, als futurs treballadors. Per això, des de la Regidoria hem volgut mostrar tota la nostra col·laboració”. 

L’acte de cloenda de les Jornades va comptar amb la participació de l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; l’Inspector Cap Territorial de València, José Manuel Francés; les representants de la Xarxa Noviggi, Mar Peris i Francesca Magliocchi; i la directora de l’institut Joan Fuster, Laura Mompó. Així mateix, van ser presents el regidor d’Educació, Joan Carles Vázquez, i la regidora responsable d’ADL, Carmen Pérez. 

Nous cicles formatius

En la seua intervenció, Dimas Vázquez es va expressar com a alcalde del municipi i també com a professional de la FP, mostrant el seu optimisme davant el nou pla de millora i dignificació d’esta formació “que, esperem, revitalitze i atorgue la importància necessària que té en la nostra societat i en el món empresarial. Hui dia, el sistema formatiu ha d’estar encara més prop de les empreses, que són realment les que creen ocupació i les que traslladen les seues necessitats a la formació. L’FP ha d’estar dotada: de recursos materials de manera important perquè, les reformes, si no es doten de diners, es queden en res; de docents preparats i reciclats en els nous materials i noves maneres de donar els continguts; i d’empreses en connexió amb el centre formatiu i els docents. Tot això possibilitarà aconseguir el fruit de gent preparada adequadament que, quan isca al carrer, puga trobar el seu objectiu, que és un lloc de treball”.
L’alcalde va explicar també la funció de l’Ajuntament durant esta legislatura, aportant el seu gra d’arena, sol·licitant a la Conselleria nous cicles formatius que s’adapten a les necessitats i demandes de la societat de hui dia, com ara l’especialitzat en l’atenció a persones majors i persones dependents, “i així ho vam fer, vam començar amb el cicle mitjà i ara hem aconseguit ja el superior en esta especialitat. La guinda del projecte seria aconseguir que la Conselleria fera cas a les nostres peticions davant la necessitat que té Sueca de descongestionar l’IES Joan Fuster, amb 1.440 alumnes. Ja ho hem sol·licitat de manera formal a l’anterior conseller i a l’actual consellera. Volem comptar amb un centre integrat d’FP que aglutine la formació contínua, l’ocupacional i la reglada; i que siga un punt de referència perquè l’FP tinga per fi el reconeixement que mereix”. L’alcalde va explicar també que, com a Ajuntament, s’han oferit els terrenys per a la construcció d’eixe nou centre integrat “que esperem que consideren en el nou Pla Edificant que posarà en marxa la Conselleria. Confiem que la consellera Tamarit, i totes les persones responsables en l’adjudicació de les noves infraestructures educatives, tinguen a Sueca en compte com a capital de comarca i com a referent de la FP, si el centre fora una realitat”.

spot_img

Més llegits