Dilluns, 25 setembre, 2023
IniciSUECASueca acull la VII Jornada de Psicoeducació en Salut Mental

Sueca acull la VII Jornada de Psicoeducació en Salut Mental

L’ansietat i els problemes derivats d’este trastorn centren part de les ponències

La sala d’actes de la Casa de la Cultura va acollir, el passat dijous 2 de febrer, la VII Jornada de Psicoeducació en Salut Mental, organitzada per l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental Ribera Baixa (AFEM RB) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca. L’activitat formava part del Programa de Reducció de l’Estigma en Salut Mental i Diversitat Funcional, dirigit especialment a la població escolar de Sueca, que té com a objectiu promoure la salut mental i erradicar l’estigma des d’un entorn comunitari, educatiu i sanitari. En este Programa, treballen conjuntament diferents entitats: les regidories d’Acció Social i Sanitat de l’Ajuntament de Sueca, l’Hospital Universitari de la Ribera, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i el Servei d’Atenció i Seguiment de Malalties Mentals (SASEM) de l’Ajuntament de Sueca, el Taller Ocupacional Municipal, la Fundació SASM i AFEM RB.

L’organització d’estes Jornades està enfocada a donar visibilitat als problemes de salut mental que hi ha en la població. “Al principi, anaven dirigides a la població en general, sobretot a persones adultes perquè en l’associació és amb qui treballem. Però, en entrar a formar part del Programa de Reducció de l’Estigma, en el qual es treballa amb la població infantil i juvenil, vam començar a donar protagonisme també a este tipus de població. Enguany comptem amb la presència de l’alumnat de 3r i 4t de l’ESO del col·legi María Auxiliadora, així com d’usuaris i familiars de la nostra associació i població en general que ha volgut assistir”, va explicar Carolina Martí, psicòloga de l’associació AFEM RB i una de les ponents de la Jornada. 

Escolars a la Casa de la Cultura. AJ. DE SUECA

En concret, la VII Jornada de Psicoeducació en Salut Mental va donar un protagonisme especial a l’ansietat. “Es tracta este trastorn centrant-nos en com es produeix i quins símptomes presenta; però també parlarem sobre el maneig de les emocions des de la infància, l’adolescència i la vida adulta, i com un bon maneig de les emocions resulta molt preventiu davant qualsevol trastorn mental. Cal explicar què podem fer per a manejar l’estrés i l’ansietat quan es converteixen en una cosa més patològica, i com, en general, podem aprendre a cuidar-nos la salut mental”, va assenyalar Lorena Blasco, psicòloga clínica de la Unitat de Salut Mental Infantil i de l’Adolescència (USMIA).

També van intervindre  les ponents: Carolina Martí, psicòloga de l’associació AFEM RB; Gloria Melero, terapeuta ocupacional de l’associació AFEM RB; i María Beltrán, psiquiatra de la USMIA. 

Una vida saludable

L’alcalde, Dimas Vázquez; la regidora d’Acció Social, Manoli Egea; i la presidenta de l’associació AFEM RB, Pilar Alapont, van ser els encarregats d’inaugurar la Jornada. “Cal donar suport a este tipus d’iniciatives tan importants, l’objectiu de les quals és eliminar l’estigma i fomentar la salut mental perquè les persones que pateixen qualsevol tipus de trastorn puguen gaudir de la millor qualitat de vida. Resulta molt positiu també comptar amb la participació de la joventut a fi que coneguen estos trastorns i, sobretot, com potenciar un estil de vida saludable que evite patir les patologies”, va assenyalar l’alcalde.

Més llegits