IniciOpinióPerquè diguem no

Perquè diguem no

OPINIÓ · Compromís per Sueca

Com vostés saben, el passat 28 de maig la llista més votada a les eleccions locals va ser el PSOE. Per tant, el senyor Dimas Vázquez España estava legitimat per a intentar formar govern municipal. Com també ho estava Compromís, que fou la segona llista més votada, amb vora el 30% dels vots. Perquè els recordem que el que diu la llei és que accedira a l’alcaldia la persona que obtinga la majoria absoluta (en el cas de Sueca 11 vots). I si no arriba cap candidat, la persona que encapçalara la llista més votada.

El senyor Dimas Vázquez forma part del PSOE. Sembla una obvietat, però és que de vegades pareix com si se li oblidara, i ell estiguera per damunt dels partits i de les ideologies (pot ser perquè no en tinga cap, d’ideologia). Perquè indubtablement hi ha hagut gent que li ha votat per ser ell qui és, i pel que ha fet els darrers 4 anys. Però també és cert que una part del seu vot prové de la gent que vota al PSOE, un partit que ha governat Sueca pràcticament en totes les legislatures des de 1979. Hi ha poques excepcions. I si les analitzem, trobarem que no va ser per problemes ideològics, sinó per qüestions personals.

Perquè per qüestions personals, en 2019, quan la llista més votada va ser Compromís, les persones que representaven al PSOE (amb Dimas Vázquez al capdavant), preferiren pactar amb la resta de partits, més allunyats ideològicament, que amb Compromís. Legítim.

I arribem a 2023. PSOE, Compromís i Unides Podem signen un acord per a facilitar que hi haja el major nombre possible d’alcaldies progressistes amb la forma que calga en cada cas. Massa tard. El senyor Dimas Vázquez ja havia arribat a un acord amb un partit independent que li oferí els 3 vots que li faltaven. I, per a evitar sorpreses, també mantingué converses amb representants del PP. Res a dir. Compromís també ho ha fet.

Amb qui no parlà el PSOE va ser amb Compromís. De res de res.

I el 17 de juny passà el que havia de passar: Dimas Vázquez tornà a alçar la vara de mando.

Pocs dies després, un regidor del seu partit contactà amb Compromís per fer una proposta, proposta que es concretà quan vam rebre el repartiment de competències del nou consistori. Hem millorat respecte 2019, quan ens assabentàrem que podíem dur una competència quan llegírem el repartiment d’aquell ajuntament. I la competència era la mateixa: Promoció lingüística.

L’excusa, com fa 4 anys, és per fer un govern de participació. Però això és fals: un autèntic govern de participació seria aquell on cada grup municipal tinguera les competències corresponents a la seua representativitat. Això és el que ha dit el poble, no que 11 regidors duguen el 95% de l’Ajuntament, i els altres 10 només el 5%.

Davant d’aquesta proposta ridícula, només podem dir no. I no ho fem perquè pensem que la competència oferida siga menor. A l’inrevés. Compromís ha demostrat durant els 8 anys del Botànic la importància que li donava al valencià. Curiosament si no s’ha avançat més ha sigut per les reticències del PSOE. Veges tu si no qui ha frenat el requisit lingüístic en el cos funcionarial.

I com ens estimem la nostra llengua i no la volem fer servir per a justificar un govern de conveniència, ens mantindrem en l’oposició i vetlarem pels interessos de tota la ciutadania.

Grup Municipal Compromís per Sueca

Més llegits