Dilluns, 25 setembre, 2023
IniciAltres notíciesObjectiu: millorar la qualitat del son de persones amb insomni

Objectiu: millorar la qualitat del son de persones amb insomni

L’Hospital Universitari de la Ribera lidera una investigació que ha llançat notables resultats a curt termini

Per a dur a terme este entrenament, s’utilitza una APP a través de la qual es presenten diferents exercicis a manera de joc que les persones han de seguir per a entrenar la seua funció cognitiva. Esta aplicació pot ser emprada des de qualsevol dispositiu electrònic amb connexió a Internet, la qual cosa permet adaptar el programa als horaris i necessitats de cada participant. 

L’Hospital Universitari de la Ribera està duent a terme un estudi pioner destinat a desenvolupar un programa d’entrenament cognitiu basat en les noves tecnologies, amb l’objectiu de millorar la qualitat del somni en pacients amb insomni.

Este programa consisteix a estimular els circuits neuronals del cervell mitjançant activitats i exercicis cognitius amb la finalitat d’activar, entrenar i enfortir la funció executiva del pacient, això és, el conjunt d’habilitats que permeten a una persona planificar, organitzar i controlar les seues accions i pensaments i que guarden una gran relació amb l’insomni.

Segons destaca el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Son de l’Hospital de la Ribera, Dr. Javier Puertas, “concretament, entrenem l’habilitat d’inhibició, que permet gestionar els pensaments i preocupacions que poden interferir amb la capacitat d’agafar el son. Moltes persones amb insomni experimenten pensaments i preocupacions en el llit, que poden ser difícils de detindre o deixar de costat”.

En este sentit, l’entrenament de l’habilitat d’inhibició “pot ajudar estes persones a controlar els seus pensaments i preocupacions, permetent-los relaxar-se i agafar el son. L’habilitat d’inhibició també és important per a la regulació de les respostes emocionals que poden acompanyar l’insomni, com l’ansietat o la frustració”. 

Resultats preliminars

L’estudi ja s’ha desenvolupat de manera preliminar durant 2022 en pacients de la Unitat del Son de l’Hospital d’Alzira, la qual cosa ha permés establir el temps d’entrenament oportú per a aconseguir efectes sobre els pacients estudiats.

Imatge de l’APP que s’utilitza en l’estudi. LA RIBERA

Així, els resultats d’esta primera fase han mostrat que “en només 15 dies d’intervenció, s’obtenen millores sobre la qualitat del son, els pensaments preocupants, la simptomatologia ansiosa i depressiva i, en general, sobre la qualitat de vida del pacient”, assenyala el Dr. Puertas, qui recorda com “la falta de son comporta alteracions en el funcionament diari i la qualitat de vida dels afectats, que presenten falta d’energia, una menor capacitat d’atenció, unes certes dificultats per a mantindre la concentració i un estat d’ànim decaigut”.

La majoria dels pacients que han participat en esta fase assenyalen que, després del programa d’entrenament, agafen el son amb major facilitat, notant major descans durant la nit i despertant-se amb la ment més clara. 

Els interessats a participar en este assaig clínic poden d’accedir a la plataforma (www.duermebien.org), des d’on se’ls aportarà informació més detallada i podran començar el registre d’activitats. 

Més llegits