Dilluns, 25 setembre, 2023
IniciCulturaL’artista faller Pasky Roda recrea una falla de 1981 per a la...

L’artista faller Pasky Roda recrea una falla de 1981 per a la sèrie de TV La Ruta

El suecà fa servir els motles que emprava el seu mestre, Pasqual Carrasquer, per donar forma a un vell esbós

L’artista faller de Sueca, Pasky Roda, va rebre el passat mes de març un singular encàrrec: donar forma a un vell esbós per a l’exitosa sèrie de televisió La Ruta, ambientada en els anys de la ‘Ruta del Bakalao’. Pasky, nebot i fillol de l’il·lustre Pasqual Carrasquer ‘Pasqualet’, hagué de recuperar les tècniques de l’ofici de fa més de quatre dècades, un procés de fer falles completament extingit.

Pasky Roda, en el seu taller faller. LUPE SUAY

En una època, l’actual, en la que els tallers dels artistes fallers incorporen l’última tecnologia, Pasky Roda va fer front a l’encàrrec de la productora d’Atresmedia. El resultat va ser un monument confeccionat en només un mes fent servir motles, cartó i molta fusta. Ni rastre del suro de hui en dia.

“Va ser un repte per a mi. La manera de treballar ha canviat tantíssim que al principi em va costar una mica. Omplírem motles de cartó i molta fusteria, cosa que ha desaparegut per complet. A més, foren uns dies que no parava de ploure i la humitat dificultava que el cartó assecara bé. A l’hora de pintar a l’oli també vaig tractar de posar menys pintura, més difuminada i uns colors menys cridaners que els d’ara. El dia de la plantà, fins i tot la vam plantar al tombe. Va ser com una aventura que em va servir per a recordar com treballava el meu mestre Pasqualet. Va ser com retre-li un homenatge”, recorda Pasky.

Des de la productora no amagaren la satisfacció pel fet de trobar a Pasky Roda, un artista faller que va plasmar exactament el que volien. “Per sort trobàrem a Pasky, l’artista que poguera recrear la falla d’aquella època. Al taller guardava els motles de ninots que el mític Pasqualet feia servir als anys 80 per fer falles. Triàrem la temàtica i els personatges. El resultat va ser molt satisfactori”, reconegué Teresa Montanuy, directora d’art de La Ruta.

La falleta feta per Pasky Roda aparegué i es va cremar al capítol 8 de la sèrie. Per la seua complexitat va suposar tot un repte per a l’artista faller però també per a l’equip tècnic i artístic de La Ruta.

Més llegits