Dilluns, 8 agost, 2022
IniciEl PerellóEl Perelló escenifica la disconformitat dels municipis amb la nova normativa de...

El Perelló escenifica la disconformitat dels municipis amb la nova normativa de Costes

Els alcaldes de Sueca i el Mareny de Barraquetes fan costat a Juan Botella en la jornada informativa per a salvar les platges

L’entitat local menor del Perelló s’ha convertit en el paradigma de la reivindicació dels municipis costaners de la província contra el Pla Estratègic Nacional per a la Protecció de la Costa Espanyola considerant els Efectes del Canvi Climàtic que prepara el Ministeri i el termini d’al·legacions del qual conclou hui divendres.

Com va quedar patent este 21 de juliol en una jornada informativa sobre les alternatives disponibles per a salvar les platges i evitar les erosions celebrada al Perelló i impartida per experts de diverses universitats valencianes, la costa està patint una degradació important que este nou Pla Estratègic no aborda des d’una perspectiva global i, sobretot, tenint en compte la importància cabdal que té la costa per a l’economia dels municipis del litoral de la província de València.

Este divendres 22 conclouïa el període de consultes d’este Pla Nacional i El Perelló, com a banderer de les reivindicacions dels municipis costaners, ha presentat el formulari corresponent destacant que, en línies generals, es planteja la necessitat que en les dades recopilades en l’anàlisi nacional s’incorporen dades relatives a la incidència de l’activitat econòmica en la costa en cada unitat d’anàlisi.

“L’actuació de protecció de la costa provoca efectes determinants en tota l’activitat turística, clau en l’economia nacional, i no hi ha dades en l’anàlisi nacional que servisquen per a avaluar eixos impactes”, argumenten. A més, també s’ha incidit des dels ajuntaments en la falta de participació en l’elaboració d’este pla nacional: “És exigible una major participació d’altres actors que també són clau, com els Ajuntaments costaners o les associacions veïnals i plataformes d’habitants del litoral, afectats directes de les actuacions de protecció que s’elegisquen”.

El senador Vicente Martínez va exposar en la jornada informativa esta crítica contra el pla nacional basada, sobretot, en l’absència de consideració per a totes aquelles persones i empreses que tenen en la mar i la costa la seua forma de vida. En aqueix sentit, va destacar que, precisament, estes persones són les més interessades a protegir i mantenir les platges i les costes en un estat òptim.

En la mateixa línia es van pronunciar els alcaldes del Perelló, Juan Botella, Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime, i de Sueca, Dimas Vázquez, que han protagonitzat diferents mobilitzacions davant l’administració per a aconseguir una solució al problema de la costa.

Esculls artificials

Durant la jornada informativa, el catedràtic de Costes José Sierra, de la UPV, el doctor Javier Torres, de la Universitat Catòlica de València, i la tècnic mediambiental Natividad García, van exposar els beneficis del projecte Escull BAR (Barried Artificial Reef), una proposta per a crear esculls artificials a uns 200 metres de les costes més degradades. Un dels avantatges d’esta alternativa és que és multipropòsit: no sols permet reduir l’energia dels onatges i, per tant, limitar molt la quantitat d’arena que arrossega la mateixa mar, sinó que també genera ecosistemes que aconsegueixen multiplicar la biodiversitat marina i atraure espècies aptes per a la pesca.

Este tipus de construccions submergides, que es realitzen amb materials reciclats i respectuosos com el formigó i el vidre, permeten reduir la velocitat a la qual es perd l’arena en la costa, per tant, és una solució a llarg termini que li donarà continuïtat als transvasaments d’arena entre platges, una opció que tan sols té beneficis a curt termini però que, a la llarga, “és com tirar diners a la mar”.

Més llegits