Dimarts, 4 octubre, 2022
IniciOpinióSobre batxillerat a l’IES Joan Fuster

Sobre batxillerat a l’IES Joan Fuster

OPINIÓ · Grup Municipal Compromís per Sueca

En el passat plenari del 2 de juny, assistírem a un nou exemple de mala pràctica política, amb l’afegit de la desinformació i la manipulació a la que ens té acostumades l’equip de govern que dirigeix el senyor alcalde, Dimas Vázquez.

El ple es desenvolupava amb la rutina habitual (prepotència de l’alcalde, mala educació per part d’alguns regidors de l’equip de govern, etc) quan de sobte, a les 10 de la nit, el regidor d’Educació es trau de la mànega una moció urgent. Botant-se tots els procediments, sense res més que una exposició de motius de vint línies, presenta una moció registrada feia molt poc de temps per a que es votara la urgència de la seua inclusió, el seu debat, i l’aprovació.

Hem de recordar que el senyor alcalde s’ha negat a incloure mocions per al seu debat presentades per este grup en temps i forma, i que afectaven a tota la ciutat o a part dels seus col·lectius (com fou el tema de les pensions dignes).

Des del nostre grup s’intentà argumentar que amb tan poc de temps, i sense tindre tota la informació, no es podia votar eixa moció. Però aplicaren el “rodillo” i avant. Especialment insultant i covard fou la intervenció del portaveu del Partit Popular, al·ludint a persones que no es trobaven al plenari per defensar-se. La resta de les intervencions dels altres grups de l’equip (Ciudadanos i GISPM), denotaren l’absoluta ignorància sobre el tema.

I és que les presses no són mai bones conselleres. Hem demanat més dades a la Conselleria d’Educació i esta ha sigut la ràpida resposta (la mateixa que haguera tingut el nostre Ajuntament si l’haguera demanat).

“La Conselleria no ha denegat a cap centre el nou Batxillerat de Música i Arts Escèniques, senzillament perquè no s’ha fet una convocatòria als centres per demanar la seua implantació. La convocatòria s’obrirà per al següent curs, el 2023-2024, i tant l’IES José María Parra d’Alzira com l’IES Joan Fuster de Sueca, com tots aquells instituts de la Ribera que vullguen, podran demanar la seua implantació i la Conselleria d’Educació ho estudiarà. 

Amb la Lomce el Batxillerat Artístic permetia donar fins a 5 assignatures de Música i Arts Escèniques, i segons els dissenys de matèries que feia cada institut que comptava amb Batxillerat Artístic Lomce hi havia centres que tenien un tipus de Batxillerat Artístic més enfocat cap a les Arts Plàstiques i altres cap a la Música.

Amb la Lomloe, eixe Batxillerat Artístic passa a transformar-se en dos modalitats diferents de Batxillerat: bé d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny o bé de Música i Arts Escèniques. 

El que ha fet la Conselleria d’Educació, per aquesta implantació inicial de les noves dos modalitats es donar continuïtat als tipus de Batxillerat que ja tenia implantats cada centre amb l’objectiu de garantir el suficient número de matrícula per portar-los endavant. És a dir, en aquells centres on el perfil del Batxillerat Artístic Lomce va més enfocat cap a les Arts Plàstiques s’ha implantat el nou Batxillerat Lomloe d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny (com és el cas de tres IES de la Ribera (dos a la Ribera Alta; IES Consuelo Aranda d’Alberic i IES José María Parra d’Alzira; i un a la Ribera Baixa: IES Joan Fuster de Sueca), mentre que en aquells on el Batxillerat Artístic Lomce tenia un perfil més enfocat a la Música, s’ha implantat el nou Batxillerat Lomloe de Música i Arts Escèniques. 

Els criteris que s’han tingut en compte per aquesta implantació inicial del nou Batxillerat de Música i Arts Escèniques de la Lomloe el pròxim curs 2022-2023, és obrir-lo en aquells centres en que el Batxillerat Artístic Lomce ja tenien un perfil musical definit en impartir 4 de les 5 assignatures de Música i Arts Escèniques que ara incorpora el nou Batxillerat de Música i Arts Escèniques, o que estiguen prop d’un conservatori i, per tant, concentren a prou alumnat que cursa estudis de Música interessats en el nou Batxillerat Musical i Arts Escèniques, o bé que estiguen a més d’un hora d’un conservatori, i per tant l’alumnat que estudia les assignatures de Música del Batxillerat Artístic Lomce o cursa estudis de música als conservatoris tinga dificultats per desplaçar-se. I també s’ha valorat si el centre està en una zona en risc de despoblament.

En base a aquest criteris, pel pròxim curs 2022-2023 implantem el nou batxillerat Lomloe de Música i Arts Escèniques a dos instituts de la Ribera que actualment no compten amb Batxillerat Artístic Lomce, com son l’IES Arabista Ribera de Carcaixent (Ribera Alta) i a l’IES Joan Llopis Marí de Cullera (Ribera Baixa).

Pel curs 2023-2024 la Conselleria obrirà un procediment per sol·licitar tant el nou Batxillerat de Música i Arts Escèniques, com també el d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny al qual, per suposat, podran optar tant l’IES José María Parra d’Alzira com l’IES Joan Fuster de Sueca, com tots aquells instituts de la Ribera que ens presenten un projecte educatiu per implantar la modalitat de Batxillerat que els interesse.”

A més, altres fonts ens han informat que “actualment, l’esborrany possibilita que els centres poden ofertar optatives que siguen assignatures de modalitat d’altres batxillerats. Per tant, estos 2 IES si volen donar alguna optativa que siga d’alguna modalitat que no tenen autoritzada, ho podran fer”.
Resumint:
1. No s’ha denegat cap Batxillerat de Música perquè no ha eixit enguany convocatòria ja que estem en el període de transició que fixa la nova llei educativa.
2. El curs 2023/2024 l’IES Joan Fuster podrà optar al nou Batxillerat de Música i Arts Escèniques. I en el proper curs, 2022/2023, podran donar optatives de Música.

Més llegits