Divendres, 21 gener, 2022
IniciOpinióOlivetes Xafaes i el seu boato cap a La Font Roja d’Alcoi

Olivetes Xafaes i el seu boato cap a La Font Roja d’Alcoi

El passat diumenge 7 de novembre quan eren les 8:08 hores, mou un autobús des del lloc de costum amb 52 senderistes del Grup Olivetes Xafaes rumb aquesta vegada a terres alcoianes per visitar el Parc Natural de La Font Roja, barranc de l’infern i Cim del Menejador, sense oblidar les preceptives normes covid i l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en tot el trajecte del viatge. 

En arribar allí ens disposem a esmorzar en les immediacions del santuari de la Verge dels Lliris gaudint de la natura i buscant els rajos del sol per a protegir-nos del fred que ens recorda que la tardor ja està a mitat camí per donar pas l’hivern, malgrat les baixes temperatures de les primeres hores el dia es presenta molt agradable i ideal per a fer una ruta circular de dificultat mitjana amb un desnivell acumulat de 400 metres sent el començament i tornada la zona del santuari i la pròpia Font Roja. 

Comencem la ruta de manera contraria a la que sol ser més freqüent, i ho fem baixant per la banda dreta mirant al santuari endinsant-nos en el barranc de l’infern en el que hom pensa que si l’infern te la mateixa extraordinària bellesa que el que tenim davant. Glòria beneïda, hem de creuar la carretera que dona accés al parc fins arribar a la Font del Rossinyol on el camí ja no te pèrdua. 

Passem en tot moment per un entramat de carrasques, pins, aurons, freixes i plantes enfiladisses que no donen treva a les nostre pupil·les, como tampoc la donen les aromes de les brosses aromàtiques com el timó, sàlvia, romer i altres herbes tan corrents en eixes muntanyes i que son la base dels “famosos Herbers” que tan be saben fer en les terres de La Mariola. 

L’ascens es suau fins arribar a un punt on fem un gir de 180 graus on la pujada s’accentua amb terreny més rocós fins que arribem al pla dels Gal·lers on arriba la pista forestal que ve des del centre de visitants, abans d’arribar al cim ens parem per visitar el pou del carrascar o Cava Coloma que es tracta d’un pou nevera de 13 metre de diàmetre i quasi 17 de fons construïda 1732 per a la fabricació de gel mitjançant neu premsada.

Arribats ací fem un marcat però curt ascens d’anada i tornada que ens porta al cim del Menejador a 1352 m. d’altura des d’on podem divisar unes espectaculars vistes a les serres de Mariola, Aitana, la Serrella, Montcabrer, Maigmò i les valls d’Ibi i Mariola, gaudim una estona de l’espectacle que ens dona la natura, fotos de rigor i encarem camí cap a baix per tornar al pla dels Gal·lers on agafarem la pista forestal amb pendent de baixada progressiva que ens portarà al pla de la mina però abans ens trobarem amb el mirador de Pilatos on gaudirem de les vistes a la vall de Polop i continuem enfilant fins el pla de La Mina per una senda en forma de túnel que fa que ens vegem envoltats per la frondositat d’un excepcional bosc, arribem al pla on tenim un símil d’antiga carbonera on es converteix la llenya amb carbó vegetal mitjançant un procés molt interessant. 

Continuem els poc metres que ens queden per arribar on ens espera el bus passant per davant d’uns bonics grèvols que ens recorden que ja ve Nadal, arribem al santuari on encara podem visitar la Font Roja i beure la seua ferruginosa aigua, pugem al bus que ens ha de dur a Alcoi al local de la filà cristiana Els Navarros on ens tenen preparada la taula per a dinar. Poc més de les 14 hores ja estem en taula on ens van delectar amb un senzill dinar que gaudirem entre converses i rialles tan enyorades per totes i tots, finalment els responsables del local van tenir el detall de fer-nos l’arrancadora amb una degustació dels seus herbers acompanyats de música de marxes mores i cristianes, totes i tots ben contents i a gust i sent les 17 hores aproximadament pugem de nou al bus per emprendre el camí de tornada que no va donar lloc a fer la migdiada de rigor donat que el trajecte va ser molt entretingut. 

Per cert, si alguna o algú troba el tap d’una peculiar botella que es va extraviar en el bus serà degudament recompensat.

Voro Masó i Fos · Grup senderista Olivetes Xafes

spot_img

Més llegits