Dimarts, 4 octubre, 2022
IniciCulturaL’actor suecà Emili Chaqués aconsegueix el Premi de Teatre Infantil Escalante 2021

L’actor suecà Emili Chaqués aconsegueix el Premi de Teatre Infantil Escalante 2021

El jurat reconeix ‘L’home elefant’, una història sobre el primer cas d’assetjament documentat basada en la vida de Joseph Merrick

‘L’home elefant’, obra de l’actor, director i guionista Emili Chaqués, va guanyar el premi Teatre Infantil Escalante 2021. Es tracta d’una història plena d’humanitat i superació basada en la vida de Joseph Merrick, el primer cas d’assetjament documentat de la història. El guardó, que impulsa la Diputació de València, està dotat amb 5.000 euros i la publicació del text per part de l’editorial Bromera. El jurat ha estat presidit per Adrià Novella, amb Berta Esparza, Gabriel Ochoa, Àfrica Hurtado, Antònia Bueno i Marylène Albentosa com a secretària.

Emili Chaqués s’obri camí en el món del teatre.

El premi es convoca amb la finalitat de “fomentar la creació i divulgació del teatre infantil en valencià”, destaca, en un comunicat, la diputada de Teatres, Glòria Tello. La història de Joseph Merrick (Leicester, Anglaterra, 5 d’agost de 1862-Londres, 11 d’abril de 1890) va ser conegut com ‘L’home elefant’ a causa de la malformació que patia. Joseph va suportar incomptables vexacions durant la seua vida i “es pot afirmar que la quantitat de desgràcies que va patir eren directament proporcionals a la seua qualitat humana”. “Mai va mostrar gens de maldat o ànim de venjança, malgrat tindre raons. Tampoc sarcasme o cinisme, ni tan sols una roïna paraula per a ningú. Era exquisidament educat, a més de culte, gran lector i poeta. Va ser capaç de superar la mort de la seua mare, l’abandó del pare, penúries laborals, la vida en el circ o l’escarni públic fent gala d’una resiliència exemplar”, explica l’autor de l’obra guardonada.

Emili Chaqués és llicenciat en Traducció i Interpretació per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Ha cursat els postgraus de Teatre en l’Educació en la Universitat de València, i el de Creació de Guions de Cinema Fantàstic i Ficció Contemporània a la Universitat Oberta de Catalunya. S’ha format amb professionals del sector com Ramón Moreno (ESADV), Vicente Fuentes (Fuentes de la voz / RESAD), Yayo Cáceres (Ron lalá), Mauricio Celedón (Teatro del Silencio), Jesús Muñoz (El Pont Flotant), Juanjo Prats, Jorge Picó, Pepe Viyuela (Premio Max), Ana Vázquez de Castro (RESAD) i Antón Valén (Cirque du Soleil), entre altres A més, ha cursat estudis d’interpretació davant la càmera amb especialistes i directors de cinema guardonats i candidats al Premi Goya com Vicente Aranda, Eduardo Chapero-Jackson o Montxo Armendáriz. Ha escrit i coprotagonitzat la peça sobre la Memòria Històrica ‘La carta (1931-1941)’, estrenada en Russafa Escènica en 2015, o ‘Suggestió’, espectacle de terror dirigit a jóvens guardonat amb la Menció Especial del Públic d’Escènia 2017. 

Millor actor revelació

En 2019 escriu, amb Carles Montoliu, i estrena, sota la direcció de Joan Miquel Reig, ‘Federico. Función sin título’, un muntatge que li suposa la candidatura a Millor Actor Revelació en els Premis de l’AAPV 2019, i que es presenta a la Mostra d’Alcoi del mateix any.

En 2020 escriu i estrena ‘Pòsit’, per a tractar les relacions familiars amb l’alzheimer, dins d’una residència de creació en el Teatro Círculo de Benimaclet. El coprotagonitza amb Claudi Ferrer (Tot explota) i Paula Santana. A més, ha fet les traduccions al valencià i les adaptacions de ‘La visita de la bella dama’, de Friedrich Dürrenmatt, i ‘La revolta dels animals’, de George Orwell, per a l’Escola Municipal de Teatre de Silla.

Més llegits