Dimarts, 4 octubre, 2022
IniciCulturaJ. Antoni Carrasquer rebusca objectes de valor en els domicilis suecans del...

J. Antoni Carrasquer rebusca objectes de valor en els domicilis suecans del segle XVIII

Tots els beneficis aconseguits amb la venda del llibre es destinaran a l’Asil-Residència d’Ancians Desemparats de Sueca

La sala d’actes de la Casa de la Cultura va acollir la presentació del llibre Llibres, fulls volants, pintures i escultures en els domicilis suecans del segle XVIII, obra de Joan Antoni Carrasquer Artal, cronista oficial de Sueca i, fins a la seua jubilació, bibliotecari municipal. El mateix autor explica com estos tipus d’objectes (llibres, làmines, estampes, pintures i escultures), pertanyents a domicilis particulars, “han sigut el motiu d’esta investigació, sempre basant-me en protocols notarials en els quals apareixia la relació de béns que hi havia en el domicili de les persones que morien i, posteriorment, es realitzava la divisió de béns entre els familiars”. Al voltant de quatre anys ha necessitat Joan Antoni Carrasquer per a la realització d’esta investigació, en la qual ha hagut de llegir uns 75.000 fulls a doble pàgina, propietat de l’Arxiu del Regne de València, on estan depositats estos protocols notarials des dels anys 80, quan es va decidir el seu trasllat a València per a una millor conservació i custòdia.

“Este tipus de protocols notarials són els que poden aportar informació detallada dels béns mobles existents als domicilis particulars, sobretot, els inventaris i les divisions de béns”, indica Carrasquer.

Com ve sent habitual en els llibres de l’exbibliotecari i cronista suecà, la lectura suposa tot un viatge en el temps, en este cas a la Sueca del segle XVIII. L’autor dedica un bon nombre de pàgines per a tractar els aspectes socioeconòmic, la religiositat popular, la docència, les festes i les tradicions de la nostra aleshores vila durant el segle XVIII. A la fi, els resultats de la investigació feta per Carrasquer ens ofereix, per una banda, els llibres existents als domicilis particulars de Sueca del Set-cents, és a dir, sobre continguts textuals; i per altra, els fulls volants, pintures i escultures de la mateixa època, és a dir, els continguts gràfics. “En tots dos apartats tracte sobre les característiques físiques d’estos tipus d’objectes, dels seus propietaris, dels continguts, dels preus, de com s’hi podien aconseguir o dels espais on els dipositaven a les cases”, indica l’autor.

Esperit solidari

Joan Antoni Carrasquer, en una fotografia recent feta per Xavi Bosch.

Juntament amb l’autor, van assistir a la presentació del llibre: l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez; el regidor de Cultura, Vladimir Micó; la notària-arxivera de Sueca, Macarena Tirado; i sor Nery Vásquez, mare superiora de l’Asil-Residència d’Ancians Desemparats de Sueca, institució a la qual es destinaran tots els beneficis aconseguits amb la venda d’esta obra. “Sé amb certesa que este llibre reflecteix l’estima que té l’autor per la seua ciutat, cultura, arrels i idiosincràsia. Esta publicació té eixe treball de recerca que li dona el contingut, però també l’essència d’eixa radiografia històrica que ens acosta a la Sueca dels nostres avantpassats. Les meues felicitacions a l’autor pel seu meravellós treball de recerca i també per eixe esperit solidari donant tots els seus beneficis a ajudar als altres”, va expressar l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez.

Més llegits