Dissabte, 28 maig, 2022
IniciSUECASueca demana un major esforç al camp de la salut mental, un...

Sueca demana un major esforç al camp de la salut mental, un “atribut universal i necessari”

Els alumnes dels col·legi Uniana s’uneixen enguany a la lectura del manifest feta a la plaça de l’Ajuntament el dia 10 d’octubre

Un any més, l’Associació de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (AFEM RB) i la Fundació SAMS van realitzar en la plaça de l’Ajuntament la lectura d’un manifest en commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d’octubre. En l’acte, al qual va assistir una gran representació de la corporació municipal encapçalada per l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, van prendre la paraula usuaris d’AFERM RB i de la Fundació SASM.

En el manifest que es vha llegir, elaborat pel Comité Pro Salut Mental en Primera Persona de la Federació Valenciana FEAFES CV, es va remarcar l’objectiu principal de la commemoració d’este dia: “defensar el dret a la salut mental com un atribut universal i necessari. Si hi ha alguna cosa que iguala la condició humana, este és el desig de gaudir d’un bon estat de salut mental. No obstant això, la despersonalització de la societat i l’escassetat d’oportunitats han propiciat una realitat on la imatge dominant és la desigualtat. Un primer pas per a aconseguir l’accés equitatiu a una salut mental de qualitat, amb Plans Individualitzats d’Atenció, seria véncer les desigualtats econòmiques, geogràfiques i de gènere; per a això, plantegem crear protocols específics d’atenció en salut mental”.

Així mateix, van incidir en la necessitat d’un major esforç en investigació i compromís públic, “i de portar el coneixement sobre salut mental i l’afrontament de l’estigma a totes les capes de la societat, començant des de la base, l’escola. Seria bo introduir l’educació emocional entre les activitats escolars. Cal enfortir la ment davant la frustració, i erradicar les actituds de rebuig i de violència, origen de greus problemes de salut mental”.

Per la seua part, l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va agrair la labor dels professionals, malalts i familiars dels centres amb què compta Sueca per a l’atenció a persones amb malaltia mental, i va assenyalar la importància de la commemoració d’este dia “perquè esta malaltia s’ha fet cada vegada més present en la nostra societat, a edats més primerenques, especialment després d’haver viscut una crisi sanitària tan greu i global com la que ens ha tocat viure. Per tant, ara més que mai, es fa molt necessari donar-li una major visibilitat, concedint-li la importància i atenció que mereix. Nosaltres, per la nostra part,  a nivell local, sabeu que compteu amb tot el nostre suport i col·laboració”. La regidora de Sanitat, Estefanía Requeni, va assenyalar la importància de l’educació “i l’exemple que podem donar cadascun com a ciutadà, per a eliminar d’una vegada l’estigma que poden patir les persones que tenen esta malaltia, de la qual no estem lliures cap”. 

L’acte va comptar també amb la participació de l’alumnat de 5é i 6é de Primària del col·legi Uniana, els quals, després d’haver treballat en classe aspectes relacionats amb esta malaltia, han llegit i depositat en una urna missatges en favor de la salut mental.

spot_img
spot_img

Més llegits