Dimarts, 4 octubre, 2022
IniciCulturaEl MIM tanca una edició històrica

El MIM tanca una edició històrica

La situació sanitària no va impedir que Sueca es tornara a convertir en la capital europea del gest reunint a milers d’espectadors i ocupant el 97% total de l’aforament permés

La 31 edició de la Mostra Internacional de MIM a Sueca (MIM)  va baixar este diumenge 19 de setembre el teló després de cinc dies del millor mim, dansa, teatre visual, d’objectes i màscares, acrobàcia, malabars, pantomima contemporània, circ i clown, l’acolliment del qual entre el públic posa una vegada més de manifest la bona salut, creativa i artística, d’un teatre que beu de la gestualitat.  “Ha sigut, sense cap dubte, l’edició més difícil i ambiciosa per totes les circumstàncies que l’envoltaven. Hem tingut dos anys de molt de treball, amb continus canvis i reformulacions contínues per adaptar-nos i rebre a companyies i públic”, afirma Joan Santacreu, director del MIM. Però hi ha coses que no les canvia ni una pandèmia i una de les més importants la resposta del públic, fidel ja durant més de tres dècades al considerat com un dels millors festivals de teatre gestual d’Europa. La direcció comptabilitzava, al tancament del festival, un percentatge d’ocupació global del 97% de l’aforament permés.  “Completem esta edició exhausts perquè hem tingut més condicionants que mai i l’adaptació que hem hagut de fer ha comportat un esforç extraordinari. Però també la completem amb la millor de les satisfaccions per comprovar que res atura al MIM, que el públic ha respost amb una paciència que mai podrem agrair-li suficientment, i amb un gran somriure per haver pogut tornar a vore els espais de Sueca plens de gom a gom de gent que ha tornat a riure i a emocionar-se amb espectacles de primer nivell. Els espectadors han sigut molt respectuosos, han seguit totes les indicacions i han complit totes les obligades mesures. Gràcies a fets com estos, la cultura està més viva que mai”, indica Santacreu.

Aplaudiments del públic al finalitzar l’actuació de Brodas Bros al Centre Cultural Bernat i Baldoví. 31a Mostra Internacional de Mim a Sueca.

Cal recordar que amb la suspensió de la Mostra que anava a celebrar-se el 2020 per la pandèmia i després de molts mesos de treball, el repte de dur a terme un festival que viu bona part del seu programa al carrer es va convertir en un hàndicap, ja que cada any milers de persones es desplacen fins a la capital de la Ribera Baixa per disfrutar de les propostes que es presenten als diversos espais. Per això, la direcció va optar en esta ocasió per multiplicar els espectacles dels cinc dies de festival i per sumar nous mim-espais que repetiran en edicions venidores. En este sentit, fins a 13 van ser els llocs condicionats per a les diferents actuacions. És el cas dels Molins del Passiego, infraestructura que va acollir durant quatre dies Migrare de la Cia. Maduixa i que va sorprendre amb el seu encant d’altre segle als espectadors de manera molt positiva.

Reviure la màgia del festival

Ha sigut un MIM diferent per a l’organització i per als espectadors, però s’ha tornat a viure la màgia del festival a Sueca. Milers de persones van assistir a les 55 representacions que les 26 companyies van oferir durant les cinc intenses jornades de la 31 Mostra Internacional de Mim a Sueca. En este període es van poder disfrutar al municipi suecà 14 estrenes -4 absolutes i 10 a la Comunitat Valenciana- i 13 espectacles gratuïts de teatre de carrer. El festival continua marcant tendència per tots els detalls que l’envolten i per la passió que transmeten els espectadors a tots els artistes que participen. “Ens emociona veure com per a Sueca el festival de MIM és un orgull i tota la ciutat abandera i dona suport sempre a la cita cultural més esperada de l’any”, explica el director de la Mostra. 

Per la seua banda, el regidor de Cultura de la localitat, Vladimir Micó, va subratllar que el resultat a tot el treball havia sigut “espectacular. És un orgull vore la implicació de tanta gent i saber que mentre el MIM no estiga polititzat i siga responsabilitat de tot un poble continuarà tenint l’èxit assegurat”.

Santacreu va agrair “el gran esforç fet per l’Ajuntament de Sueca, qui no va dubtar en cap moment de multiplicar esforços i sumar personal i infraestructures perquè les condicions foren les idònies per al temps i les circumstàncies que estem vivint. Gràcies a d’ells i al nostre gran equip hem aconseguit fer possible l’edició més complicada i inèdita que hem dut a terme mai”.

Fotografia de grup de l’equip de la 31a Mostra Internacional de Mim a Sueca.

La Mostra Internacional de Mim a Sueca està patrocinada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura i la Fundació Bancaixa i ha comptat en esta 31 edició amb la col·laboració d’À Punt com a mitjà oficial del festival.

Més llegits