Divendres, 22 octubre, 2021
Inici El Perelló La incidència puja i Sueca entra en situació de ‘risc extrem’

La incidència puja i Sueca entra en situació de ‘risc extrem’

Conselleria assenyala 74 positius en les PCR dels últims 14 dies i la localitat podria ser una de les que pateix de nou el toc de queda

La incidència acumulada en els últims 14 dies a Sueca és, des de l’última actualització efectuada per Conselleria este divendres 9 de juliol, de 268,45 cada 100.000 habitants, xifra que col·loca a la ciutat i les seues pedanies en ‘risc extrem’. Este fet podria suposar l’aplicació d’un nou toc de queda al municipi, sempre que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) avale la petició realitzada esta setmana pel govern que encapçala Ximo Puig. El president de la Generalitat va sol·licitar al TSJCV permís per a aplicar el toc de queda d’una a sis del matí en aquells municipis que presenten una incidència acumulada de coronavirus per sobre dels 250 casos per cada 100.000 habitants, límit que marca el risc molt alt. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va apuntar que a més de la incidència es tindrà en compte la positivitat, la mobilitat i les característiques de cada territori afectat. 

Les dos mesures amb major impacte sobre els drets fonamentals que planteja el Consell – restringir les trobades socials, tant en habitatges privats com en espais públics, a 10 persones i limitar la mobilitat entre la 1 i 6 de la matinada- han de comptar amb el beneplàcit del TSJCV. Fins ara, l’alt tribunal ha estat, juntament amb l’òrgan de Balears, dels més condescendents amb les peticions de l’Administració per a controlar la pandèmia. Però, ara, existeixen diferents circumstàncies a les del passat mes de maig. D’una banda, l’estat d’alarma està esgotat i el Govern central l’últim que es planteja és decretar una nova situació d’excepcionalitat. En la seua última resolució, quan el Consell va reclamar estendre el toc de queda, els magistrats del TSJCV ja van reduir en una setmana la vigència de la restricció. En aquells dies, la Comunitat iniciava la seua desescalada després de l’estat d’alarma i la precaució s’imposava davant un incert futur. Ara, la situació és diferent. I això també haurà de ser avaluat pels professionals. És cert que la incidència dels últims 14 dies s’ha disparat, especialment, en una franja d’edat que abasta fins als 29 anys. Amb les restriccions anunciades i les plantejades a l’Alt Tribunal es busca reduir els contactes socials, que és on es concentren la majoria dels contagis. Segons va esbossar la consellera Ana Barceló, el 83% dels brots de covid es donen en reunions familiars i d’amics, la qual cosa es considera d’origen social, pel 10% laboral. Així mateix, un 21% d’estos afecta entre 10 i 40 casos i la majoria, el 63%, involucra a persones d’entre 15 i 34 anys. 

Per altra banda, esta situació no s’ha traduït, de moment, en un augment exponencial dels ingressos hospitalaris ni en nombre de morts. I encara que estos indicadors seguiren a l’alça no ho farien en la proporció d’anteriors ones. Cal tenir en compte que un ampli percentatge de la població, al voltant de 45%, està vacunada amb la pauta completa.

De 0 casos a 74

A Sueca, com a la província de València, l’augment de casos ha sigut exponencial durant les últimes dos setmanes. Abans d’esta última actualització on s’ha registrat 74 casos, el dimarts 6 de juliol el municipi passava a ‘risc alt’ en confirmar-se 46 casos, 28 més que 4 dies abans. La setmana anterior, la localitat iniciava el mes de juliol amb 11 casos, 6 més que a finals d’un juny on la incidència es va baixar fins al 0. La millor notícia, de moment, és que Sueca no registra cap defunció per Covid-19 des de fa ja més de tres mesos.

Més llegits