Divendres, 22 octubre, 2021
Inici Cultura Una oportunitat única per a conéixer la Guerra Civil des de diferents...

Una oportunitat única per a conéixer la Guerra Civil des de diferents punts de vista

L’Espai Joan Fuster acull, fins al 30 de juny, l’exposició ‘En temps de guerra. Premsa i informació’

La guerra civil, com a expressió extrema d’un conflicte social, comporta un canvi radical de paradigma en les relacions entre els grups que integren la societat en lluita. Darrere del conflicte armat s’amaga també una batalla ideològica, en què l’exclusió i fins i tot l’extermini de l’altre busca justificació, alhora que el refermament de cada bàndol en els seus postulats. Tots els factors que van influir en un període de temps essencial de la nostra història podran vore’s, fins al 30 de juny, a l’Espai Joan Fuster, on està acollint-se l’exposició ‘En temps de guerra. Premsa i informació’, una mostra cedida per la Biblioteca Valenciana en la qual s’ofereix al visitant una àmplia representació de la premsa periòdica que es va publicar a València, i el seu voltant, durant la Guerra Civil Espanyola. 

L’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va d’agrair al comissari de l’exposició i a la Biblioteca Valenciana per la seua col·laboració, “a fi que esta exposició es puga visitar a Sueca, una mostra periodística en la qual es descriu, des de diferents trinxeres, eixos temps convulsos en els quals la democràcia va ser derruïda, i la premsa, que sempre ha estat present, realitza una radiografia particular d’aquells moments”. 

Entre 1936 i 1939, durant la nostra darrera guerra civil, els mitjans de comunicació escrits eren element essencial perquè les parts enfrontades mantingueren la cohesió interna, aferma- ren la moral necessària per a sostindre l’esforç bèl·lic i procuraren convéncer els tebis de la justesa dels objectius perseguits. Es tractava també de neutralitzar la veu de l’adversari i amplificar la pròpia. Per a això, es requisaren mitjans d’expressió opositors i es reordenaren els de cada zona. Mentre que a la governamental hi havia una diversitat de fonts informatives, que arre- plegava l’espectre polític del Front Popular, en la rebel, a partir de la unificació per decret dels partits que van ajudar al colp militar, els mitjans expressaven una sola veu, la del Caudillo.

“L’exposició vol recollir, bàsicament, la quantitat de material escrit que va servir, fonamentalment en el bàndol republicà, per a informar i persuadir, tant als combatents com a la societat, de la necessitat que havia de guanyar la guerra. En un conflicte armat, i més civil, la part persuasiva té quasi tanta importància com la de combat, perquè el soldat ha d’anar motivat, informat, i ha de saber per què es juga la vida. Eixe és el paper que fa, fonamentalment, tota la premsa escrita”, va explicar el comissari de l’exposició, Edelmir Galdón, qui va remarcar també el fet que, en un país com era l’Espanya dels anys 30, en el qual més del 25% de la població major de 10 anys era analfabeta, el paper escrit tinguera tanta importància. 

De la resposta inicial governamental de confiscar els periòdics que havien encoratjat el colp militar, es

va passar al repartiment dels mitjans escrits; el Comité Executiu Popular, organisme revolucionari de gestió a València, va dirigir també el procés de distribució dels mitjans d’acord amb les forces que li donaven suport.

Cap periòdic dels existents abans de colp militar va deixar de patir la intervenció de les noves autoritats. Pel que fa als de dretes, van ser suprimides les capçaleres, dissoltes les redaccions i confiscats els tallers, traspassats als nous periòdics sorgits de l’esquerra; així va ocórrer amb El Diario de Valencia, portaveu de la Dreta Regional Valenciana, o amb Las Provincias, que representava al conservadorisme de la ciutat.

Altres diaris, com La Voz Valenciana, o La Correspondencia de Valencia, a pesar que van mantindre les seues capçaleres, també van entrar en el repartiment de mitjans. Distinta sort van córrer els dos periòdics de tradició republicana: El Pueblo i El Mercantil Valenciano. El primer, portaveu del blasquisme, que en la seua deriva cap a la dreta havia quedat al marge del Front Popular, va ser requisat i adjudicat a Unión Republicana Nacional. La lluita pel control d’El Mercantil entre els republicans i el comité sindical de les arts gràfiques, va ser molt llarga i difícil.

La majoria de partits del Front Popular crearan noves capçaleres, portaveus de les línies oficials de cadascun. En general, la nova premsa, amb el conflicte bèl·lic al fons, va perdre la funció merament informativa per a posar-se al servici de les necessitats sorgides de la guerra. Però cada periòdic es devia també a les estratègies polítiques dels seus promotors i les havien d’arreplegar en els editorials i en la selecció i orientació de la informació oferida.

Reflexió permanent

En la presentació de l’exposició, el subdirector general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Vicent Moreno, va explicar que “la presència de la Generalitat Valenciana en una exposició com esta, i a casa Fuster, és d’obligat compliment. Joan Fuster representa la reflexió permanent, la incitació a la lectura, a l’anàlisi… En este sentit, l’exposició és molt interessant perquè ens parla de les publicacions que es van fer durant el període de guerra perquè la ciutadania tinga present eixa memòria, i eixa realitat d’aquells anys, a fi que no tornen a succeir episodis tan foscos de la nostra història. Per a això, és imprescindible que la ciutadania els conega i reflexione; i és per això que, des de la Direcció General de Cultura, secundem totes estes iniciatives, i ens agrada participar sempre que podem”.

Més llegits