Dijous, 5 agost, 2021
Inici El Perelló El metre i mig de distància mínima deixa pas a l’obligatorietat de...

El metre i mig de distància mínima deixa pas a l’obligatorietat de dur mascareta

Prendre el sol amb els convivents, passejar per la muntanya sol o estar vacunat no seran motius suficients per no dur tapaboques

Una hipotètica incidència 0 no serà motiu suficient per poder este estiu prendre el sol sense mascareta. Tampoc estar amb els convivents allunyat de tots per més d’un metre i mig de distància, ni anar sol per la muntanya, ni estar vacunat o haver passat el coronavirus. Cap d’estos motius estan contemplats en el nou decret publicat al BOE este dimarts 30 de març. El text, derivat del decret de la nova normalitat del passat mes de juny, es mantindrà fins que acabe la pandèmia, encara que el Govern ha anunciat que el Consell Interterritorial de Salut revisarà els possibles desfasaments que arrossegue la norma pel temps transcorregut des de l’inici de la seua tramitació i les noves evidències. Així, i de moment, la normativa obligarà a vore estes Pasqües (si l’oratge ho permet) i este estiu a totes les persones majors de 6 anys amb mascareta a les platges de Sueca, el Mareny de Barraquete i El Perello.

Entre les mesures contemplades en el text de l’anomenat ‘decret de la nova normalitat’, es manté l’obligació per a les persones, a partir dels sis anys, d’utilitzar màscara en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic, siga com siga la distància respecte a la resta. Això implica utilitzar-la també en platges i piscines, una excepció que l’estiu passat contemplaven diverses autonomies.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va participar este dimecres 31 de març en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut convocada pel Ministeri de Sanitat, en la qual ha proposat que la màscara no siga d’ús obligatori mentre es pren el sol i durant el bany. En la trobada, en el qual es va abordar la nova normativa per a l’ús de la màscara en tot el territori nacional, Barceló va anunciar que la Comunitat Valenciana farà aportacions a la Llei de Nova Normalitat, perquè es regule l’ús de la màscara en els espais de platges davant l’època estival. La proposta passa perquè els usuaris de les platges “estiguen exempts de l’ús de la màscara sempre que es troben dins d’un perímetre de seguretat de dos metres de distància respecte a altres usuaris i durant el bany”. La consellera va insistir que “siga com siga la normativa, els ciutadans han de complir sempre les recomanacions i normes establertes per les autoritats sanitàries”, ja que “les bones dades no poden portar mai a la relaxació del compliment de les mesures”.

La mascareta també és obligatòria en els mitjans de transport (aeri, marítim, ferrocarril o bus) i en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili. 

Excepcions

Les excepcions a l’ús de màscares es conserven en la nova redacció: l’esport individual a l’aire lliure i les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure’s agreujada pel seu ús o que, per la seua situació de discapacitat o dependència, no disposen d’autonomia per a llevar-se-la.

D’altra banda, s’inclou com a excepció els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la mateixa naturalesa de les activitats, l’ús de la màscara resulte incompatible, com ja figurava en la legislació prèvia.

Pel que fa a la normativa de comerços, hostaleria i espectacles, les mesures que es recullen al BOE són similars a les de la resta dels llocs de treball: s’ha de garantir les mesures de ventilació i desinfecció adequades, i disposar d’aigua i sabó o gels hidroalcohòlics per a la neteja de mans de les persones. A banda, les administracions competents hauran d’assegurar el compliment pels titulars d’hostaleria, comerços o d’espectacles culturals de les normes d’aforament, desinfecció, prevenció i condicionament que es determinen i hauran d’assegurar-se les mesures necessàries per a garantir una distància interpersonal mínima d’1,5 metres i evitar aglomeracions.

Més llegits