Divendres, 22 octubre, 2021
Inici SUECA L'Audiència Provincial arxiva definitivament la causa contra Joan Baldoví i Raquel Tamarit

L’Audiència Provincial arxiva definitivament la causa contra Joan Baldoví i Raquel Tamarit

El jutge conclou que l’Ajuntament de Sueca, que dirigia Compromís, va actuar en tot moment ajustat a la legalitat i les resolucions judicials

Joan Baldoví.

La secció segona de l’Audiència Provincial de València ha arxivat definitivament la causa contra el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, i la Secretària Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, als quals se’ls va atribuir en 2007 no haver acatat les ordres de paralització i demolició d’unes obres que van ser declarades il·legals, quan Baldoví era alcalde de Sueca.

El jutjat considera que no existeix cap indici del delicte investigat, ja que queda provat que l’ajuntament encapçalat per Baldoví es va ajustar en tot moment “a la legalitat i les resolucions judicials que li afectaven”.

La resolució dictada per l’Audiència Provincial és ferma i no cap recurs contra ella. L’any passat el Jutjat de Sueca ja va decretar el sobreseïment provisional i l’arxivament de les actuacions, com també va fer Fiscalia, on els denunciants també presentar una denúncia.

Raquel Tamarit.

Baldoví ha celebrat l’arxivament definitiu de la causa: “Sempre vaig tindre la consciència molt tranquil·la. Hui més que mai la justícia ens ha donat la raó a aquells ens havíem de menjar titulars poc agradables quan mai vam fer res que ens poguera avergonyir”.

Per la seua banda, Tamarit agraeix que en la sentència es condemne als recurrents a pagar les costes del judici per la seua “temeritat” en incloure-la en un procés judicial en el qual ella no tenia cap competència sobre aquest tema: “M’alegra que l’Audiència Provincial haja sigut tan contundent condemnant el comportament ‘temerari’ dels denunciants, s’ha demostrat que la meua implicació en aquest cas era només per raons polítiques que res tenen a veure amb el suposat incompliment de la legalitat”.

L’Agència Valenciana Antifrau va donar, el passat mes de novembre, tres mesos a l’Ajuntament de Sueca perquè resolguera les “greus irregularitats administratives”

Cal recordar que el passat mes de novembre, l’Agència Valenciana Antifrau va concloure que l’Ajuntament de Sueca va abonar més de dos milions d’euros sense contracte a diverses empreses que presten serveis en la residència Sant Josep mentre l’exalcaldessa Raquel Tamarit n’era la màxima responsable.

En la resolució final publicada per Antifrau després de la recerca duta a terme, es va indicar que en total s’haurien abonat, entre 2016 i 2018, 69 factures a les empreses Eulen S.A., Clínica Geriátrica El Castillo S.A., El Castillo Atención a la Dependencia S.A., i Neserem S.L., per un import de 2.068.000 euros al marge de qualsevol procediment de contractació.

Aleshores, l’Agència Valenciana Antifrau va donar un termini de tres mesos a l’Ajuntament de Sueca perquè resolguera les “greus irregularitats administratives” que van conduir a pagar sense cobertura legal d’estos més de dos milions d’euros.

La recerca es va iniciar a partir d’una denúncia presentada en l’Agència Valenciana Antifrau el desembre de 2018 contra l’aleshores alcaldessa de Sueca i actual secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, de Compromís, per un presumpte delicte de prevaricació derivat del pagament de factures a diverses empreses que presten serveis en la residència de la tercera edat.

Totes estes factures van rebre l’informe desfavorable de la intervenció municipal fins a 26 ocasions, on s’advertia de la il·legalitat dels fets, segons va informar l’Agència en un comunicat.

L’aprovació de les factures es feia mitjançant resolució d’Alcaldia o de la Junta de Govern Local resolent la discrepància de la intervenció i aprovant la relació de factures a través del reconeixement extrajudicial de crèdit. Així mateix, durant la recerca es van detectar la possible existència de 287 factures que haurien estat liquidades seguint el mateix procediment.

Segons indicaren fa quasi tres mesos, els inspectors de l’Agència Antifrau van reclamar a les autoritats locals la documentació per a analitzar-les, encara que no els va arribar íntegrament.

Algunes factures van ser “ocultades per mitjà de l’ús de quadres en negre que impedixen la identificació”, segons els auditors. “El fet de facilitar informació amb dades censurades deliberadament podria induir a pensar que esta informació poguera ser de rellevància per a conéixer els procediments emprats”, indica l’informe.

Després de la recerca, l’Agència va concloure que Tamarit, que també presidia l’organisme autònom encarregat de gestionar la residència d’ancians, “va encomanar prestacions sense el corresponent expedient de contractació”. Tres empreses diferents van rebre diners de l’ajuntament durant 37 mesos “mitjançant un procediment la característica fonamental del qual és l’excepcionalitat i que a Sueca sembla haver-se convertit en una norma de contractació”, apunten.

En el seu informe, l’Agència Valenciana Antifrau va instar l’Organisme Autònom de la Residència de persones majors San José i a l’Ajuntament de Sueca a la revisió d’ofici dels actes culpables en causa de nul·litat de ple dret, ja que esta actuació contrària a dret podria haver ocasionat un resultat contrari a l’interés públic.

Un problema antic

La problemàtica sorgida arran de les factures pagades sense contracte es va iniciar l’any 2012. Eixe va ser l’any que va expirar l’últim contracte del centre de majors. Més tard, i per tractar que no haguera de tancar les seues instal·lacions, l’Ajuntament de Sueca va donar cobertura contractual de serveis, subministraments i obres a la Residència San José amb data 1 de gener de 2019, encara amb la nacionalista Raquel Tamarit d’alcaldessa. 

L’Agència Antifrau va reclamar en aquell moment que el consistori “acredite l’inici del procediment per a dirimir les diferents responsabilitats del personal, autoritats i tercers” implicats.

Més llegits