Dimarts, 9 març, 2021
Inici Cultura La ‘metja dels ulls’, Carmen Piera Cebrià, tindrà el seu merescut reconeixement

La ‘metja dels ulls’, Carmen Piera Cebrià, tindrà el seu merescut reconeixement

La memòria de la primera universitària i metge de Sueca serà recuperada per l’escriptora Rosa Roig i l’artista Manola Roig

La família de Carmen Piera Cebrià, l’escriptora Rosa Roig Celda i l’artista plàstica Manola Roig Celda, amb el suport de l’Ajuntament de Sueca, han posat en marxa un projecte per recuperar la memòria de la primera universitària i metge de la ciutat de Sueca i una de les dones pioneres de la oftalmologia valenciana. Una dona extraordinària que forma part d’aquelles primeres dones que des de finals del segle XIX tornen a la Universitat d’on havien sigut expulsades durant l’època medieval. És en l’any 1888 quan es reconegué el dret de les dones a estudiar a la Universitat i el 1910 l’admissió de les dones en tots els estudis que depenien del Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts es consolidà definitivament. Gràcies a la insistència i voluntat d’un bon nombre de dones.

Entre les valencianes que obrin camí trobem Maria Carbonell, pedagoga; les llicenciades en medicina María Concepción Alexandre Bataller, llicenciada el 1889, o Manuela Solís Claràs que aconseguí el grau de doctora el 1905; l’advocada Ascensión Chirivella, que l’any 1922 s’inscrigué en el Col·legi d’advocats i va ser la primera en exercir la professió.

D’altres suecanes comencen a seguir estudis superiors, la cantant suecana Elvira Vendrell Navarro, que estudià en el Conservatori de València; Virtudes Cuevas Escrivà, mestra i supervivent del Camp de concentració de Ravensbruck; I Carmen Piera Cebrià, que l’any 1944 es convertirà en la primera metge i dona amb títol universitari de la seua ciutat, Sueca.

Les promotores de la recuperació de la memòria de ‘la metja dels ulls’, com es coneix popularment Carmen Piera, busquen contactar amb les persones que la recorden o la van conéixer per si poden aportar material gràfic, fotogràfic, memorialístic o simplement vullguen compartir alguna anècdota o record. I han obert un correu electrònic perquè qui vulga participar en el projecte ho puga fer escrivint a projectecarmenpiera@gmail.com.

Amb el material que s’aconseguisca recollir es pretén publicar una biografia amb caràcter divulgatiu. El text anirà acompanyat de material gràfic de l’època i del context.

Més llegits